Burse - Fonduri mutuale

Criza coronavirusului, minut cu minut: Leul scade la minim istoric în raport cu euro. Bursele rămân roşii, cu pierderi pe toţi indicii, dar încep să recupereze faţă de prăbuşirea de la deschidere. Ce se întâmplă cu şcolile şi care e situaţia în Europa

09.03.2020, 12:37 3436

Toate şcolile din ţară ar putea fi închise începând de marţi până pe 21 aprilie, după Paşte. Ludovic Orban: Măsura este în analiză

Ludovic Orban, întrebat despre eventuala închidere a şcolilor din cauza coronavirusului, a spus că măsura este în analiză, dar nu poate fi luată uşor.

Orban a spus despre evntuala închidere a şcolilor că măsură este în analiză, dar nu poate fi luată uşor, pentru că ar perturba procesul educaţional.

„Măsura lipseşte elevii de posibilitatea de a primi toate informaţiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la şcoală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?”, a spus Orban.

Consiliul Elevilor a cerut Ministerului Educaţiei să suspende cursurile timp de două săptămâni, pentru a fi prevenite îmbolnăvirile cu noul coronavirus.

„Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, se arăta într-un comunicat transmis de Consiliul Elevilor.

 

UPDATE: Situaţia BVB la ora 14:30

Situaţia burselor externe la 14:30

Euro ajunge la un nou maxim record în raport cu leul: 4,8184 lei/ euro 

Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, luni, un nou maxim istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8184, de la maximul precedent de 4,8127, atins vineri, 28 februarie.

Pe piaţa valutară internaţională, euro a fost împins şi până la 4,84 lei, înainte ca cursul să fie readus la 4,806 lei.

Leul a scăzut şi în raport cu francul elveţian, până la 4,5570 lei/franc. Vineri, un franc elveţian valora 4,5385 lei, potrivit datelor BNR. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei, atins în ianuarie 2015.

Dolarul a continuat să scadă în raport cu leul, la 4,2182 de la 4,2534 lei. Aurul a scăzut în tandem la 227,43 de la 230,3 lei, iar maximul istoric atins acum trei săptămâni este de 240 de lei.

Totodată, dolarul era cotat acum trei săptămâni la peste 4,4 lei.

Moneda naţională a reintrat pe o tendinţă de depreciere în raport cu euro în ultimele săptămâni pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus.

Totodată, indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a crescut, luni, la 2,85%, de la 2,83%, vineri, inversând tendinţa de scădere. Potrivit datelor afişate pe site-ul Băncii Naţionale a României, ROBOR la şase luni a rămas constant la 3%.

 

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie: 4 elevi sunt diagnosticaţi cu virusul Covid-19. Nu există motiv pentru închiderea şcolilor

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a spus, luni, că patru elevi au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, iar doi deja s-au vindecat. „Fac un apel la calm pentru părinţi şi cadrele didactice pentru că nu există motivul închiderii şcolilor”, a spus ministrul.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, luni, că nu există un motiv pentru închiderea şcolilor şi a spus că profesorii, elevii şi părinţii nu trebuie să intre în panică.

 

SNSPA a suspendat, până vineri, cursurile şi evenimentele programate

SNSPA a anunţat, luni, că suspendă toate cursurile şi activităţile în perioada 10-13 martie, urmând să fie apoi adoptată o decizie cu privire la modalitatea de desfăşurare a cursurilor de săptămâna viitoare.

Cursurile din toate structurile din cadrul SNSPA vor fi suspendate până vineri. După această dată, vor fi luate, dacă va fi cazul, noi decizii.

De asemenea, toate conferinţele, lansările de carte, workshop-urile şi dezbaterile programate luna aceasta la sediul SNSPA vor fi anulate.

 

Bursa de la Bucureşti, ora 12.00: Principalele acţiuni şi-au mai revenit după căderea de dimineaţă, dar rămân pe minus. OMV Petrom scade cu 11%, faţă de 20% la deschidere, Banca Transilvania are -4%, BRD -5%, Erste -5%, Romgaz -5%, Nuclearelectrica -6%

Bursa de la Bucureşti şi-a revenit uşor la mijlocul zilei, după căderea de la deschidere, dar principalele acţiuni listate rămân pe minus la ora 12.00.

Indicele principal, BET, afişa -6%, la fel ca şi BET-FI, în timp ce BET-NG are minus 6,5%.

OMV Petrom scade cu 11%, faţă de 20% la deschidere, Banca Transilvania are -4%, BRD -5%, Erste -5%, Romgaz -5%, Nuclearelectrica -6%.

 

Piaţa criptomonedelor s-a prăbuşit cu peste 26 miliarde dolari în ultimele 24 de ore

Capitalizarea totală a pieţei criptomonedelor a scăzut cu peste 26 de miliarde de dolari în ultimele 24 de ore, în contextul în care scăderea masivă a preţului ţiţeiului a declanşat vânzări masive.

Luni la 8.00 – ora României – cotaţiile platformei Coinmarketcap.com arătau o scădere de peste 26 miliarde dolari în piaţă.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă în funcţie de valoare, a scăzut cu 10% în 24 de ore.

Vânzările masive din piaţa criptomonedelor vin după ce preţul barilului de petrol Brent – eşalonul cotaţiei interanţionale – a scăzut cu 30% la 31,02 dolari per baril, cel mai redus nivel din februarie 2016.

Dezastru pentru cea mai mare companie listată la bursa românească: Petrom se prăbuşeşte cu 25% după ce Arabia Saudită a redus preţurile de vânzare ceea ce a dus la ieftinirea agresivă a ţiţeiului

Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie listată la bursa de la Bucureşti, se prăbuşeşte cu 24%, cu mult peste limita inferioară de tranzacţionare, ca o reacţie negativă a investitorilor la prăbuşirea cu până la 30%, duminică noapte, a preţului barilului de petrol Brent, arată datele BVB.

Preţul ţiţeiului este factorul determinant pentru profitabilitatea Petrom.

Acesta este cel mai abrupt declin înregistrat de Petrom în ultimii ani, iar în termeni ai capitalizării înseamnă circa 5,5 mld. lei. De altfel vânzările au fost atât de agresive încât a fost activat şi mecanismul de întrerupere al volatilităţii, dar şi predeschiderea extinsă, ceea ce a permis şi extinderea peste limita de 15%.

 

Bursa de la Bucureşti, cădere accelerată la deschiderea şedinţei de luni, după prăbuşirea preţului petrolului şi a pieţelor bursiere externe

Bursa de la Bucureşti a deschis luni în cădere liberă, preluând prăbuşirile preţului petrolului şi ale pieţelor bursiere externe. Pieţele internaţionale au scăzut puternic după ce petrolul s-a prăbuşit cu 30% într-o singură noapte.

La Bucureşti, OMV Petrom a deschis cu un minus de 20%, Banca Transilvania are un minus de 6%, BRD de 12%, SIF5 minus 21%, Romgaz minus 11%.

Indicele BET avea la deschidere un minus de 9,5%, iar BET-FI de 9,7%

Urmează o nouă criză? După ce petrolul s-a prăbuşit cu 30% într-o singură noapte, bursele din Europa sunt în cădere liberă, cu scăderi de peste 8%. În State, bursa americană pare să se pregătească pentru scăderi de 5% pe toţi indicii

 

 

UPDATE ora 12:15: Pieţele europene rămân roşii, dar au reuşit să mai recupereze din pierderea masivă de la deschidere.

Piaţa de capital din Europa se prăbuşeşte în continuare sub presiunile create de coronavirus. În Londra, indicele FTSE 100 a scăzut cu 8,73%, în timp ce în Germania, indicele DAX s-a prăbuşit cu 8,12%.

Indicele CAC 40 al bursei din Frana a înregistrat o scădere de 4,41%, iar Ibex 35 din Spania a scăzut cu 6,64%. Indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 6,13% luni dimineaţa, în una dintre cele mai proaste începuturi de tranzacţionare de la criză încoace.

 

Firea cere închiderea şcolilor şi grădiniţelor în Bucureşti

Primarul general Gabriela Firea cere, luni, închiderea şcolilor şi a grădiniţelor din Capitală, în contextul coronavirusului. „Aici nu ne mai salvăm doar individual”, spune Firea, care crede că menţinerea şcolilor deschise poate duce la răspândirea virusului.

 

Preţul petrolului a scăzut cu 25% într-o singură noapte

Preţul petrolului a suferit o scădere istorică în noaptea de dumincă spre luni după ce Arabia Saudită a şocat piaţa lansând un război al preţului cu, nu de mult partenerul său, Rusia, relatează CNN

În SUA preţul petrolului a scăzut cu 27% la 30 de dolari pe baril.

 

Decizia privind închiderea şcolilor din România, în contextul coronavirusului, se va lua luni

O nouă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va avea loc, luni, şi se va analiza dacă vor fi închise toate şcolile din România în contextul cazurilor noi de coronavirus, a declarat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.

 

România închide traficul aerian către şi dinspre Italia, din cauza coronavirusului

România închide traficul aerian către şi dinspre Italia, de teama coronavirusului, începând de luni, timp de două săptămâni, a anunţat, duminică noaptea, ministrul de Interne, Marcel Vela.

"Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi dinspre Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu data de 9 martie 2020, ora 00.00, ora României, până în data de 23 martie 2020, ora 00.00, ora României. Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prn completarea unei declaraţii pe proprie răspundere la îmbarcarea în aeronavă", a anunţat ministrul interimar al Afacerilor Interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO