Burse - Fonduri mutuale

Cristian Popa, BNR: Prin faptul că nu s-a respectat calendarul de majorare a contribuţiei la Pilonul II, fiecare român are o pierdere de 21,9% din valoarea acumulată în contul de pensie privată la vârsta pensionării. Eu cred că este enorm

Cristian Popa, membru în consiliu de administraţie al BNR şi fost director de investiţii al NN Pensii, cel mai mare administrator pensii Pilon II din România, estimează că nerespectarea calendarului de majorare a contribuţiei la Pilonul II se traduce printr-o pierdere de 21,9% din valoarea acumulată în contul de pensie privată al fiecărui român la vârsta pensionării.

“Calculând cu cât va fi pensia privată mai mică din cauza nerespectarii calendarului iniţial de contribuţii la pensiile Pilon II am ajuns la o concluzie trista: nerespectarea calendarului se traduce într--o pierdere pentru fiecare român de nici mai mult nici mai putin de 21,9% din valoarea acumulată în contul de pensie privata la varsta pensionarii! Deci pensie privată lunară cu 21,9% mai mică. Este mult? Este puţin? Eu cred ca este enorm. Mai ales în conditiile în care noi am contribuit suma intreaga de CAS, doar ca diferenta a ramas în buzunarele statului”, spune Cristian Popa într-o postare pe reţeaua socială de business LinkedIN.  

Din perspectiva lui Cristian Popa această diferenţă provine din faptul că nu s-a respectat calendarul iniţial de creştere a contribuţiilor, astfel că la administratorii de pensii private au ajuns mai puţini bani decât spunea legea.

De exemplu, în 2017, în loc să fie transferat către contul de Pilon II 6% din salariul brut, s-a transferat doar 5,1%, iar odata cu transferul contribuţilor de la angajator la angajat, calculul a fost făcut tot în defavoarea angajatului.

“Pentru a se mentine transferurile, contributia trebuia sa fie 4,1% din salariul brut, dar decidentii au hotarat sa fie 3,75%.  Se observă astfel cât de important este nivelul contribuţiei la calculul pensiei viitoare. Din calcule reiese că în scenariul actual, comparativ cu scenariul prevazut de legea din 2004, pensia privata va fi mai mica cu 21,9%”, explică Cristian Popa.

Calculele au fost făcute pentru un roman care câştigă toata viata salariul mediu pe economie. Pentru calcule, Cristian Popa a folosit datele despre salariul mediu anual de la INS pentru perioada 2007-2020, prognozele oficiale ale Comisiei Nationale de Prognoza pentru intervalul 2021-2025, o estimare de 3% crestere anuala a salariului pana la varsta pensionarii, randamentul mediu anual al fondurilor de pensii conform datelor istorice si o estimare de 5% pe an pentru viitor.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.