Burse - Fonduri mutuale

Cresterile de afara indeamna brokerii sa spere la o revenire

21.04.2008, 17:04 15

Bursa a inchis pe "verde" ziua de tranzactionare de vineri, inregistrand cresteri usoare ale principalilor indici, pe fondul unei lichiditati scazute, cresterile survenind in ultimele minute ale sedintei.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut vineri cu 0,5%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a urcat cu 0,7%. SIF-urile au continuat sa se aprecieze usor, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, adaugand circa 0,4%.
"Pietele externe au inregistrat si ele cresteri in ultimele sedinte. Saptamana viitoare sunt programate adunarile generale, asteptandu-se sa apara informatii bune, in special de la societatile de investitii financiare", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
Saptamana viitoare sunt programate adunarile generale, cele mai importante fiind cele de la SIF-uri. Piata va avea de suferit din punctul de vedere al lichiditatii, in conditiile in care cele mai importante titluri urmeaza sa fie suspendate de la tranzactionare. Vor urma de asemenea doua zile de "vacanta" pentru Bursa, cu ocazia sarbatorilor de Paste, tranzactiile urmand sa se reia miercuri si afectand probabil toata saptamana de tranzactionare. Aprecierile de vineri de la Bursa, precum si cresterile inregistrate de principalele piete internationale ne ofera perspective bune pentru inceputul de saptamana, astazi putandu-ne astepta la cresteri usoare, spun brokerii.
In Europa, indicele austriac ATX s-a apreciat vineri cu 2%, indicele francez CAC 40 cu aproape 2,1%, in vreme ce indicele german DAX a crescut cu 2,4%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 a crescut si el cu 1,3%, in vreme ce ultima sedinta de tranzactionare din SUA a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o crestere de 1,8%. "Am ajuns in partea de jos a gra-ficelor si nu cred ca vom mai avea parte de scaderi spectaculoase, de 10% in cateva sedinte. Este o perioada buna pentru a se intra in piata, insa ar fi bine ca investitorii sa nu intre cu toti banii odata", spune Trif. Piata a avut un inceput de luna bun in aprilie, insa a doua saptamana de tranzactionare a adus pierderi importante pentru principalii indici, de circa 10%. Bursa a reusit insa o revenire saptamana trecuta, profitand de contextul international favorabil insa n-au reusit sa recupereze decat circa 3%. "Cred ca vom avea parte de o crestere usoara saptamana viitoare, insa nu trebuie sa ne asteptam la ceva spectaculos", considera Marius Trif.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchis sedinta de vineri la acelasi pret din sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat vineri la circa 0,7 milioane de euro (2,7 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata regular a Bursei de Valori. SIF-ul a consemnat la 31 martie un activ net total de 1,77 mld. lei, in scadere cu 12,4% comparativ cu valoarea de la finele anului trecut, insa cu 11,3% mai mare decat nivelul raportat pentru primul trimestru din 2007. Societatea a inregistrat in primele trei luni din acest an un profit mai scazut, de 0,9 mil. euro (3,4 mil. lei), fata de 1,5 mil. euro (5,4 mil. lei) in perioada similara a anului trecut.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) vor reveni astazi la tranzactionare dupa adunarea generala de saptamana trecuta. Actionarii companiei farmaceutice au aprobat majorarea capitalului social cu 3,17 mil. euro (11,73 mil. lei) prin incorporarea profitului net din 2007 si distribuirea de actiuni gratuite. In urma acestei operatiuni, capitalul social al Biofarm va urca la 30 mil. euro (109,48 mil. lei), nivel apropiat de cel al societatilor de investitii financiare, cum sunt Broker Cluj (BRK) sau SIF Transilvania (SIF3). Actionarii Biofarm au mai aprobat si bugetul pentru acest an care prevede un profit net de 14,5 mil. lei, in crestere cu 7,5% fata de anul trecut, si o cifra de afaceri de 69,8 mil. lei.

Actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au pierdut vineri 0,6%. Grupul german Petro Carbo Chem (PCC), principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) cu o detinere de 12,9% din companie, sustine ca strategia de dezvoltare prezentata de conducerea combinatului chimic este nerealista si se bazeaza pe informatii false. Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, a prezentat saptamana trecuta un plan de investitii care presupune atragerea de fonduri in valoare totala de peste un miliard de euro, pentru dezvoltarea combinatului pana in 2012. PCC se mai opune conversiei in actiuni a datoriilor combinatului fata de AVAS, fiind de parere ca statul nu trebuie implicat.

Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au crescut vineri cu 0,4%. Banca, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, propune actionarilor o noua majorare de capital, cu 2,7 mil. euro (10 mil. lei), prin aport in numerar, valoarea totala a capitalului social putand ajunge, prin aceasta operatiune, la 55,4 mil. euro (peste 200 de mil. lei). Propunerea Consiliului de Administratie al bancii urmeaza sa fie analizata de actionari la 31 mai. Operatiunea vizeaza emiterea a 100 mil. titluri cu o valoare nominala de 0,1 lei si o prima de emisiune de 0,02 lei. Noile titluri vor fi oferite spre subscriere actionarilor, proportional cu participatia fiecaruia, in raport de 5,6 unitati noi pentru 100 de actiuni detinute.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut vineri 3,5%, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei). De la inceputul acestui an, actiunile Broker Cluj au pierdut 48,7% din valoare, fiind printre cele mai afectate de valul de corectii care a lovit Bursa in ultimele luni. Firma de intermediere asteapta in 2008 un profit brut de circa 7,5 mil. euro (26,1 mil. lei), cu 42,6% mai mic fata de rezultatul obtinut in 2007, de 13,6 mil. euro (45,5 mil. lei). Veniturile totale ale Broker Cluj sunt prognozate sa se reduca in aceeasi perioada cu 32,8%, la 14,1 mil. euro (49,48 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker s-a perfectat vineri la un pret de 1,38 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO