Burse - Fonduri mutuale

Cresteri? Probabil tocmai la toamna

Cresteri? Probabil tocmai la toamna
30.06.2003, 00:00 14

Saptamana trecuta, marcata de o tendinta evidenta de scadere a redus optimismul brokerilor in privinta evolutiei Bursei in urmatoarele doua luni. Ei spun ca preturile  vor stationa cel mai probabil in jurul cotatiilor actuale.Cu toate aceastea, surprizele, de exemplu intrarea pe piata a unor investitori mari ca in cazul Petrom in urma cu doua saptamani, nu sunt excluse.
Valoarea operatiunilor de la Bursa de vineri a fost de 27 miliarde de lei. Indicele BET a pierdut 1,2%, in timp ce societatile de investitii financiare au coborat cu 2,7%. Brokerii nu prevad pentru saptamana aceasta evolutii spectaculoase.”Nu cred ca pe piata vor aparea schimbari radicale. Valoarea tranzactiilor ar trebui sa se mentina sub un milion de euro, iar tendinta cotatiilor nu va fi una de crestere,” spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
Actiunile Petrom au fost vineri, ca pe tot parcursul saptamanii cele mai tranzactionate. Pretul a continuat sa scada in acelasi ritm si a ajuns la final la 1.350 lei/actiune, cu 1,5% mai putin ca joi. Valoarea operatiunilor cu actiunile companei petroliere a fost de 7,3 miliarde de lei.
Dupa ce au ramas impsibile tendinta de crestere a Bursei de acum doua saptamani, actiunile bancilor au scazut saptamana trecuta odata cu scaderea generalizata a cotatiilor. La fel s-a intamplat si vineri. Actiunile Bancii Transilvania au deschis sedinta de tranzactionare la pretul de inchidere de joi, dar pana la final au pierdut aproape 3%, ajungand la 3.350 lei/actiune. Scaderea poate fi considerata semnificativa avand in vedere evolutia linistita cu care actiunile banci i-au obisnuit pe investitori.BRD s-a mentinut sub 17.000 lei/actiune si a incheiat ziua la 16.700 lei/actiune, cu 1,2% mai putin fata de sedinta anterioara. Valoarea operatiunilor cu titlurile acesteia a fost de 1,4 miliarde de lei. Brokerii spun ca tendinta de scadere a actiunilor bancilor a devenit evidenta si ca ar putea continua si in saptamanile urmatoare, cel putin pana la anuntarea rezultatelor pe trimestrul al doilea.
Societatile de investitii financiare au incheiat ziua cu scaderi cuprinse intre 50 si 100 lei/actiune, in conditiile in care valoarea tranzactiilor s-a incadrat in limitele ultimelor zile de tranzactionare.
Companiile mai mici sunt cele ale caror actiuni au inregistrat vineri cele mai mari cresteri. Rompetrol Well Services a ajus la 3.250 lei/actiune, cu 6,6% mai mult ca joi, Electrocontact a mai castigat 3,5% si a ajuns la 590 lei/actiune, iar  Turbomecanica a urcat cu 2,6% pana la 35.000 lei/actiune.



Rulmentul ia locul Arctic in BET
Pretul actiunilor Rulmentul Brasov este inclus incepand de azi in formula de calcul a indicelui oficial al Bursei, BET. Masura a fost luata de conducerea BVB ca urmare a suspendarii de la tranzactionare a actiunilor Arctic Gaesti, acestea urmand a fi delistate. Rulmenul va avea o pondere nesemnificativa in calcului indicelui, doar 0,7%. BET include cele mai importante zece companii cotate, cele mai mari ponderi fiind detinute de Petrom si BRD, 25% fiecare.



Piata Rasdaq
Actiunile fabricantului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj au avut vineri o evolutie la fel de linistita ca pe parcursul intregii saptamani. Lichiditatea a continuat sa scada, cauza fiind, spun brokerii, lipsa vanzatorilor. Cele trei operatiuni s-au realizat la 1.500 lei/actiune, cotatie identica cu cea anterioara.
Actiunile companiei de reparatii feroviare Rova Teleorman au fost vineri cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ, cu operatiuni in valoare de 3,9 miliarde de lei. Cele doua tranzactii ale zile s-au realizat la 3.000 si 25.000 lei/actiune, dar cele mai multe dintre actiuni au fost transferate la cotatia maxima a zilei.  Tranzactiile de ieri au fost, de altfel, primele de pe piata cu actiunile Rova, listata din 1997. Compania are un capital social de 385 miliarde de lei, iar principalii actionari sunt Revamar CFR BT SA cu 66% din actiuni si SIF Oltenia cu 25,5%.
Valoarea tranzactiilor cu actiunile Bancii Comerciale Carpatica a atins vineri maximul acestui an de tranzactionare 12 luni: 2,2 miliarde de lei. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 17.500 si 19.500 lei/actiune, iar cotatia medie a pierdut aproape 3%.
Actiunile companiei de transporturi maritime Petromin Constanta au inregistrat vineri o singura tranzactie in valoare de 833 milioane de lei. Operatiunea s-a realizat la 14.000 lei/actiune, cotatie de 42  de ori mai mare fata de ultima tranzactie, de la inceputul lunii mai.
La categoria I, cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale companiei Rompetrol  (Rafinaria Vega). Tranzactiile, in valoare de 100 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 460 si 480 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 2,7% fata de valoarea anterioara. Actiunile Rompetrol Rafrinare (Petromidia) au pierdut, in schimb 2% fata de joi. Pretul actiunilor Petromidia a oscilat intre 38.000 si 39.100 de lei. Valoarea tranzactiilor a fost de 80 milioane de lei.
Tendinta de usoara scadere a actiunilor producatorului de ulei Argus Constanta a continuat vineri. Pretul tuturor actiunilor transferate a fost de 260.000 lei/actiune, iar pretul mediu a pierdut 1,8%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO