Burse - Fonduri mutuale

Cresterea inflatiei si S&P au bagat spaima in investitori

07.11.2007, 18:34 19

Indicii romanesti au cazut iar in bloc dupa ce cu o zi inainte BNR a anuntat majorarea tintei de inflatie iar agentia americana de rating Standard &Poor's a anuntat inrautatirea perspectivei de rating de tara pentru Romania de la "stabila" la "negativa", criticand reactia intarziata a Guvernulului la dezechilibrele economice.
"Ratingul de tara si deficitul de cont curent afecteaza Bursa intr-un singur sens: cursul de schimb. Cele doua elemente nu au impact asupra sectorului corporate, asupra companiilor listate pe Bursa, ci numai asupra investitorilor straini ale caror randamente sunt influentate de variatiile cursului de schimb", spune Iulian Panait, presedintele KTD Invest.
Strainii nu se implica insa serios in sedintele bursiere de la Bucuresti, dovada fiind valoarea redusa a tranzactiilor. Daca pe BRD ieri au fost si ordine mai mari care au ridicat rulajele la 4,65 milioane de euro, la Prospectiuni, spre exemplu, cea mai lichida actiune RASDAQ, marimea medie a unei tranzactii a fost de 90 de actiuni, echivalentul a doar 3.600 de lei.
"E clar ca cei mai multi vanzatori in aceste momente sunt investitorii mici de retail. Au fost insa si cateva ordine mai mari in cursul zilei, care s-au dat direct in BID pentru a lichida pachete. Vorbesc aici de Alumil sau BRD", spune Panait.
BET a pierdut 2,3%, BET-FI 2%, iar valoarea totala a tranzactiilor din piata a urcat la 20,7 milioane de euro. Segmentul RASDAQ urmeaza din nou piata principala, RAQ-II, care urmareste evolutia companiilor de la categoria a II-a a sectiunii nereglementate s-a prabusit cu 6,55%. Brokerii spun ca desi unele dintre companii au ajuns la preturi care le recomanda pentru cumparare investitorii mai asteapta.
"Intotdeauna e loc de scadere, dar si de crestere. Deocamdata piata nu da insa niciun semnal ca s-ar opri din scadere. Orice este insa posibil", spune Panait.

Actiunile BRD au pierdut ieri 2,69% pe fondul unei valori a tranzactiilor in urcare la 4,65 milioane de euro. "S-au observat pachete mai importante la vanzare pe acest emitent, ceea ce a dus pretul mult mai jos. Lichidarea acestora s-a facut direct in BID, acceptandu-se pretul de cumparare", spune spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat ieri la un pret de 25,3 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut si ieri 3,64%, valoarea totala a tranzactiilor fiind de sub 1 milion de euro. Cotatia companiei petroliere a pierdut numai in ultimele trei sedinte de tranzactionare aproape de 10%. Evolutia actiunilor vine dupa ce compania a raportat pierderi de 23,4 mil. euro in trimestrul trei, pe fondul reducerii semnificative a marjelor de rafinare. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Raf. Constanta s-a perfectat la un pret de 1,06 lei/actiune.

Actiunile Impact (IMP) au pierdut ieri 1,92%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 470.000 de euro. Compania a anuntat ca Adunarea Generala a Actionarilor a hotarat majorarea capitalului social al Impact cu 25 de milioane de euro prin incorporarea primelor de emisiune de la majorarea anterioara si din rezerve. Fiecare actionar urmeaza sa primeasca 74 de actiuni gratuite la 100 detinute. Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat la un pret de 1,02 lei/actiune.

Titlurile Prospectiuni (PRSN) au pierdut si ieri aproape de 4%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,1 milioane de lei. Cotatia Prospectiuni se afla intr-o continua scadere in aceasta luna dupa ce in piata au inceput sa se tranzactioneze actiunile gratuite rezultate in urma majorarii de capital. Compania detine o pozitie de monopol in piata romaneasca a prospectiunilor geololgice, iar pachetul majoritar se afla in posesia Tender S.A, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Actiunile Unirea Shopping Center (SCDM) au pierdut in ultima sedinta de tranzactionare peste 4%, valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri fiind extrem de redusa. Compania va realiza o majorare de capital cu 38, 3 milioane de euro pentru includerea in patrimoniul companiei a parcajului suprateran din spatele magazinului. Nova Trade, actionarul majoritar, va aduce parcarea de 28 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile USC s-a perfectat la un pret de 188 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO