Burse - Fonduri mutuale

Crestere de 30% a castigurilor sectorului farmaceutic de pe Bursa anul trecut

Crestere de 30% a castigurilor sectorului farmaceutic de pe Bursa anul trecut

Click pentru imaginea marita

16.02.2007, 20:06 8

Producatorii de medicamente listati pe Bursa, Zentiva, Antibiotice si Biofarm, au raportat ieri castiguri cumulate de peste 17 mil. euro, in crestere cu 30% fata de 2005.
Surpriza au reprezentat-o rezultatele Zentiva Bucuresti (fostul Sicomed), care si-a contabilizat un avans al castigului net de peste 50%, in conditiile in care, dupa primele luni ale anului trecut, producatorul inregistrase o scadere semnificativa (42%) la acest indicator.
Astfel, anul trecut Zentiva a inregistrat un profit de circa 24,4 mil. lei (7 mil. euro), in crestere cu 52,5% comparativ cu nivelul de 16 mil. lei (4,1 mil. euro) raportat in 2005, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei, publicate pe Bursa de Valori. Rezultatele raportate ieri de companie fac referire numai la activitatea fostului Sicomed pe care grupul ceh Zentiva l-a achizitionat la sfarsitul anului 2005.
Cifra de afaceri a companiei a atins la sfarsitul anului trecut valoarea de 246,1 mil. lei (aproximativ 70 mil. euro), cu 28% mai mult comparativ cu nivelul din 2005. Anul 2006 va fi primul in care grupul ceh isi va prezenta rezultatele consolidat pentru piata locala. La inceputul anului trecut, reprezentantii Zentiva Romania estimau la nivel de grup o cifra de afaceri de 100 mil. euro.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca niciun comentariu pe marginea acestor rezultate. Ultimul pret la care s-au tranzactionat titlurile Zentiva a fost de 1,65 lei. La acest nivel capitalizarea companiei a fost de 203,5 mil. euro
Un avans mai redus al profitului (27%) a fost inregistrat de producatorul Antibiotice Iasi, pana la 25 mil. lei (7,1 mil. euro), potrivit datelor preliminare. In 2005, Antibiotice a anuntat un rezultat net de circa 19,7 mil. lei (5,4 mil. euro). Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 195,8 mil. lei (55,5 mil. euro), cu aproape 20% mai mult comparativ cu exercitiul financiar anterior.
"Este o crestere pe care am anuntat-o inca de la inceputul anului trecut si care se situeaza peste nivelul de crestere a pietei, care a fost de 18% anul trecut. Evolutia profitului a urmat trendul de crestere a cifrei de afaceri", a declarat Ioan Nani, director general al Antibiotice Iasi.
Pachetul majoritar de actiuni al Antibiotice Iasi se afla in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care se pregateste de privatizare. Firma de avocatura Bostina & Asociatii a fost selectata pentru a furniza servicii de asistenta juridica in acest proces.
Titlurile Antibiotice sunt cotate pe Bursa de Valori Bucuresti, iar ultimul pret la care acestea s-au tranzactionat a fost de 1,86 lei. La acest pret, capitalizarea companiei a fost de 250,3 mil. euro. De cealalta parte, profitul producatorului Biofarm Bucuresti a fost singurul care a inregistrat un avans de numai o cifra. Astfel, compania a raportat un rezultat net de 12,7 mil. lei (3,6 mil. euro) in 2006, cu circa 9% mai mult decat in 2005.
Anul trecut afacerile Biofarm au trecut de 57 mil. lei (16,4 mil. euro), comparativ cu 50 mil. lei (13,9 mil. euro) in 2005. Ultimul pret la care s-au realizat tranzactii cu actiuni Biofarm a fost de 0,71 lei. La acest nivel, capitalizarea Biofarm a fost de 98,6 mil. euro.
Reprezentantii Biofarm nu au putut fi contactati pentru declaratii pe marginea acestor rezultate.
Principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Oltenia (13,78%), SIF Moldova (10,45%), SIF Banat-Crisana (9,15%) si omul de afaceri Tudor Dumitru (5,28%). Biofarm are un portofoliu de peste 80 de marci, printre cele mai cunoscute numarandu-se Bixtonim, Triferment, Colebil, Anghirol si Cavit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO