Burse - Fonduri mutuale

Coronavirusul „îmbolnăveşte” pieţele bursiere, iar politicienii şi băncile centrale nu au găsit încă „tratamentul”: UPDATE. Bursele europene au încheiat oficial cea mai proastă şedinţă din istorie, minus 11%; Bursa americană trece prin cea mai proastă zi din 1987; Bursa de la Bucureşti a închis cu un minus de 5%

Donald Trump (sus-stânga), Ursula von der Leyen (sus-dreapta), Christine Lagarde (jos-stânga), Mark Carney (jos-dreapta)

Autor: Alex Ciutacu

12.03.2020, 18:37 919

UPDATE. Bursele europene au înregistrat pierderi istorice astăzi, în ceea ce s-a conturat drept cea mai proastă zi din istoria burselor europene, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o interdicţie de călătorie, iar discursul preşedintei Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a dezamăgit investitorii.

Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 11,3%, înregistrând cea mai abruptă scădere din istorie, în timp ce indicele bursei germane DAX 30 a scăzut cu 12,2%, iar indicele bursei franceze CAC 40 a scăzut cu 12,7%. La Londra, FTSE 100 a închis pe o scădere de 10,8%.

Aşa arată pieţele bursiere:

În rândul companiilor printre cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Deutsche Lufthansa – minus 12,3%, Delta – minus 12,2% şi United Airlines –minus 12,2%. Compania de cercetare Bernestein Research susţine că acestea au fost cele mai afectate de interdicţia impusă de Donald Trump.

Efectele pandemiei de coronavirus se fac resimţite asupra economiei prin şocurile puternice care se transmit în toate sectoarele, pieţele financiare, cât şi asupra pieţelor bursiere. Măsurile anunţate de Banca Centrală Europeană, de Fed, banca centrală americană, de Banca Angliei, sau de guvernele lumii nu sunt suficiente încă pentru investitori şi mediul de afaceri.

Cea mai proastă zi din istorie pentru bursele europene

Bursele europene au înregistrat joi cea mai proastă zi din istorie în contextul în care la ora 18.00 (ora României), indicele pan-european Stoxx 600 înregistra o scădere de peste 10%, cel mai afectat fiind sectorul de turism care a scăzut cu 12,6% după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o interdicţie de călătorie în SUA valabilă 30 de zile pentru cele 26 de ţări din spaţiul Schengen.

Pe lângă decizia preşedintelui Trump, investitorii au reacţionat negativ la decizia Băncii Centrale Europene de a nu reduce dobânzile – aşa cum au făcut Fed, banca centrală americană, şi Banca Angliei. Prin urmare, bursele europene au înregistrat scăderi masive: indicele german DAX 30 a scăzut cu 12%, indicele francez CAC 40 a înregistrat o scădere de 12,3%, FTSE 100 a scăzut cu 10%, în timp ce  o scădere de 10%, în timp ce indicele spaniol IBEX scădea cu aproape 14%.

Chiar dacă Banca Centrală Europeană a anunţat un pachet de stimuli de peste 120 miliarde euro, investitorii se aşteptau ca instituţia condusă de Christine Lagarde să reducă dobânda de referinţă pentru a stimula economia zonei euro în faţa pandemiei de coronavirus.

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de tranzacţionare de joi pe o scădere de 5%.

Cea mai proastă din din 1987 pentru bursa americană

Bursa americană înregistra joi la ora 18.00 (ora României) una dintre cele mai proaste zile din istorie, în contextul în care toţi indicii majori au continuat să scadă după „caruselul” de săptămâna aceasta, pe fondul şocurilor economice transmise de epidemia de coronavirus care s-a transformat în pandemie.

Indicele S&P 500 înregistra o scădere de 7,9% şi a intrat în teritoriul de bear market (n.red: minus 20% faţă de maximul istoric), după ce indicele Dow Jones a anunţat miercuri sfârşitul perioadei de bull market după un ciclu de creştere de 11 ani – cel mai lung din istorie. La ora redactării materialului indicele Dow Jones pierduse peste 2.000 de puncte, adică 8,7% şi se îndrepta spre cea mai proastă din din 1987 până în prezent. Indicele Nasdaq înregistra o scădere de 7,8%.

Imediat după deschiderea şedinţei de joi, tranzacţionarea a fost oprită timp de 15 minute pe toţi indicii majori, în urma activării mecanismului de siguranţă împotriva tranzacţionării agresive – care intervine atunci când scăderea unui indice depăşeşte 7%.

Înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, un mecanism similar s-a activat pentru contractele futures pe piaţa bursieră americană, în contextul în care acesta intervine când scăderile pe futures depăşesc 5%.

Indicele volatilităţii (VIX), considerat cel mai bun indicator al fricii investitorilor de pe Wall Street, a crescut cu 64%, la un nivel pe care nu l-a mai atins de la criza din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO