Burse - Fonduri mutuale

Corectiile la Bursa ar putea duce la o schimbare a perceptiei investitorilor

Corectiile ar putea duce la o schimbare a perceptiei investitorilor
17.06.2009, 17:52 38

Bursa a inregistrat ieri cea de-a treia sedinta consecutiva de scadere, cea mai mare corectie fiind consemnata de societatile finaciare, grupate sub indicele BET-FI, care a coborat cu 6,8% fata de referinta. Indicele energetic a depasit o corectie de 4,5%, in vreme ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a pierdut 4%.

In ultimele trei zile, SIF-urile au pierdut in medie 13%, iar BET-ul a scazut cu aproape 10%, pe fondul corectiilor inregistrate pe majoritatea pietelor internationale.
"Scaderile din aceasta saptamana vin pe fondul unor corectii generale inregistrate de piete internationale, insa au fost amplificate si de amanarea deciziei din partea Curtii Constitutionale cu privire la pragul de detinere pe SIF-uri. In piata a existat o asteptare la nivelul investitorilor pentru o decizie favorabila, iar o noua amanare a crescut dezamagirea prin randul acestora. Ma tem ca starea asta va dura pana prin toamna, problema fiind intr-adevar una delicata, si va fi preferata o amanare cat mai lunga pentru luarea unei decizii", a declarat Gabriel Necula, directorul de tranzactionare din cadrul Prime Transaction.
Societatile financiare au inregistrat unele dintre cele mai mari scaderi din piata din sedinta de ieri, titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3), coborand cu 7,8% fata de referinta. Restul SIF-urilor au inregistrat scaderi cuprinse intre 3,5%, pe actiunile SIF Muntenia (SIF4) si 7,6%, pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), indicele de profil BET-FI coborand pentru prima data in ultimele trei saptamani sub pragul de 16.000 de puncte.
Necula apreciaza ca un posibil echilibru pe societatile financiare ar putea fi atins in jurul pragului de 15.000 de puncte, in vreme ce nivelul de 17.000 de puncte ramane un nivel de rezistenta pentru SIF-uri.
"Tocmai aceasta stare de deceptie a investitorilor a dus fie la diminuarea expunerii pe bursa, fie la marcarea de profit, ceea ce a dus automat la o corectie a pietei. Deocamdata sentimentul se pastreaza unul pozitiv, insa daca pe piata locala se continua scaderile si daca vor veni si vesti proaste de pe pietele extrene, este posibil sa vedem o schimbare a perceptiei investitorilor", a adaugat Necula.
Si sectorul energetic a inregistrat scaderi pronuntate ieri, cea mai mare corectie fiind consemnata de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), de 7%, dupa ce agentia de rating S&P a revizuit in scadere ratingul companiei la B, cu perspectiva negativa. Si titlurile Petrom (SNP) au inregistrat pierderi, de 5% fata de referinta, scadere asemanatoare de cea inregistrata de actiunile Transelectrica (TEL), care au coborat la pretul de 11,9 lei/titlu.
"Pe timpul verii cred ca stirile interne vor conta cel mai putin pentru investitori. Chiar daca peste 80% dintre acestia sunt investitori locali, vor continua sa se uite afara, la ce se intampla cu pietele extrene. Cat despre investitorii straini, in momentul de fata, nu vad niciun motiv pentru care acestia s-ar putea decide sa intre la cumparare pe piata locala. Vor cauta oportunitati pe alte piete. O salvare in acest sens cred ca este listarea cat mai repede a Fondului Proprietatea, care au putea aduce un numar semnificativ de investitori straini pe piata locala", a explicat Necula.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO