Burse - Fonduri mutuale

Constantin Fratila: Am pierdut 30 mil. $ pe Bursa anul acesta

11.04.2008, 20:25 68

Omul de afaceri Constantin Fratila, jucator activ pe Bursa si unul dintre principalii actionari ai constructorului Comcm din Constanta (CMCM), estimeaza pierderile din portofoliul propriu de actiuni la 30 mil. dolari (circa 19 mil. euro) de la finele anului trecut.
"La inchiderea anului trecut aveam actiuni pe Bursa de 74 milioane de dolari. Estimez pierderea din acest moment la 30 milioane de dolari", spune Constantin Fratila, care mai detine si functia de director general al Scut Constanta (SCUT).
Cu toate acestea, el nu s-a lasat descurajat de corectiile puternice inregistrate de majoritatea actiunilor din portofoliu, ba mai mult, a continuat sa cumpere si in acest an titluri de pe Bursa, in urma achizitiilor din ultimele zile fiind raportat ca detine concertat o participatie de aproape 1% din capitalul SIF Transilvania, care este evaluata pe piata la circa 15,5 mil. lei (4,2 mil. euro).
Legislatia actuala nu permite niciunui investitor sa detina concertat mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare.
"Am cumparat actiuni SIF Transilvania pentru ca mi s-a parut un pret foarte bun in comparatie cu activele pe care le detine", a precizat Fratila.
Principala avere a omului de afaceri o reprezinta pachetul de circa 32,5% din actiunile Comcm Constanta, evaluat in acest moment pe Bursa la 52,8 mil. lei (14,4 mil. euro).
Titlurile Comcm au pierdut 42% de la inceputul acestui an, in conditiile in care anul precedent aceste actiuni s-au apreciat de peste 90 de ori.
De la nivelul maxim atins in luna decembrie din 2007, de 377 lei/actiune, compania a pierdut aproape jumatate din capitalizare, respectiv 139 mil. lei (37,8 mil. euro).
"Piata noastra este una atipica. De ce scad actiunile companiilor de pe Bursa cand au rezultate in crestere? Pentru ca scade Dow Jones?", intreaba retoric Constantin Fratila.
El mai spune ca in primul trimestru din acest an profitul Comcm a urcat cu circa 70% fata de perioada similara a anului trecut, depasind astfel cu 20% nivelul bugetat de companie pentru aceeasi perioada.
Anul trecut, afacerile firmei de constructii s-au majorat cu 48%, la 45,2 mil. lei (13,5 mil. euro), pe fondul unui profit net in crestere cu 56%, la 7,5 mil. lei (2,2 mil. euro).
Contantin Fratila a precizat ca mai detine pachete de actiuni si la alte societati de pe Bursa, printre care se numara Banca Transilvania (TLV), Concifor Buzau (COBU), THR Marea Neagra (EFO), Turism Felix (TUFE), UAMT Oradea (UAM) si cateva sute de mii de actiuni la SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia.
Achizitiile realizate de Constantin Fratila in actiuni SIF Transilvania vin in conditiile in care societatea de investitii financiare controleaza mai toate companiile la care omul de afaceri detine actiuni.
"Inca nu sunt reprezentant in conducerea SIF Transilvania dar intentionez ca la urmatoarele alegeri din 2009 sa candidez. Cand mi-am dat dosarul in 2004 nu mi s-a permis acest lucru", a precizat Fratila.
El a vandut fiicei sale Alexandra Fratila in luna aprilie a anului trecut, un pachet de peste 8% din capitalul firmei Comcm la un pret mediu de 9,2 lei/actiune.
La inchiderea sedintei de ieri, titlurile Comcm erau cotate la un pret de peste 20 de ori mai ridicat, de 203 lei/actiune.
Reprezentantii SIF Transilvania au declarat recent ca vor ca pana la finele acestui an sa realizeze transferul actiunilor Comcm pe Bursa de pe piata RASDAQ, unde sunt cotate in prezent.
Contantin Fratila a intrat in actionariat Comcm Constanta in anul 2001, prin intermediul societatii Com Auto, care a detinut pana acum cativa ani 40% din capitalul societatii.
Anul trecut firma de constructii a preluat de la SIF Transilvania pachetul majoritar de actiuni al Scut Constanta. Dupa listarea pe Bursa a Comcm, cele doua societati de constructii ar urma sa fuzioneze.
La ultimul pret de ieri, valoarea de piata a celor doua firme depaseste 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO