Burse - Fonduri mutuale

Consorţiul Raiffeisen, BT şi cehii de la Wood a depus singura ofertă pentru vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz

Autor: Stefan Musgociu

08.12.2011, 10:38 361

Consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities şi firma cehă de brokeraj Wood & Co. a depus, joi, singura ofertă pentru intermedierea operaţiunii prin care statul vrea să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transgaz (TGN).

Oferta va fi deschisă la ora 11:00 pentru verificarea documentelor, iar ulterior aceasta va fi analizată de o comisie.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost joi, 8 decembrie, ora 10:00.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă pachete minoritare de acţiuni de la mai multe companii, printre care şi Transgaz.

Dacă oferta s-ar realiza la preţul de la finalul şedinţei de miercuri al acţiunilor Transgaz, statul ar putea încasa 376,1 mil. lei (86,4 mil. euro).

Atât reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti, cât şi unii intermediari din piaţa de capital au declarat în repetate rânduri că statul ar trebui să vândă acţiunile în ofertele secundare la un preţ sub cel de la bursă, pentru a atrage interesul investitorilor.

Discountul foarte redus între preţul de ofertă şi cotaţiile de la bursă a fost unul dintre factorii care au dus la eşecul din vară al ofertei prin care statul a vrut să vândă un pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom.

Statul deţine 73,51% din acţiunile companiei naţionale de transport al gazelor naturale.

În acţionariatul Transgaz se regăseşte şi Fondul Proprietatea, care deţine 14,98% din titlurile companiei, iar restul de 11,5% din acţiuni sunt în portofoliile investitorilor de la bursă.

După eşecul la oferta Petrom, puţini brokeri au avut curajul să participe la următoarele două licitaţii de selectare pentru vânzare de acţiuni ale statului, la Transelectrica şi Tarom.

Atât la Transelectrica, cât şi la Tarom statul a primit doar câte o ofertă.

Statul aşteaptă până la finalul anului ofertele brokerilor pentru listarea Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO