Burse - Fonduri mutuale

Consolidare este cuvantul de ordine pe piata

11.07.2006, 19:12 25

Brokerii raman sceptici in ceea ce priveste cresterile pe Bursa pe termen scurt, considerand ca piata se va stabiliza dupa avantul sustinut din ultima perioada, putand urma chiar mici corectii.
"In mod normal, piata ar trebui sa se stabilizeze in perioada urmatoare, iar cotatiile de la sfarsitul acestei saptamani sa se situeze aproximativ in jurul acelorasi cotatii", considera Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.
"Este posibil ca in urmatoarele sedinte sa asistam la o mica corectie. Dupa cresterea puternica din ultima perioada pe volatilitate ridicata, cred ca unii dintre investitori nu vor dori sa riste, drept pentru care isi vor marca profiturile. De aceea este posibil sa vedem cotatiile de la sfarsitul acestei saptamani ceva mai jos decat cele de la finele saptamanii trecute", spune Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest.
Sedinta de ieri a debutat cu cresteri usoare pe mai toate titlurile lichide, insa pana la final situatia s-a echilibrat, indicii BET si BET-FI ramanand in jurul valorilor de la sfarsitul saptamanii trecute. Scaderi mai importante ale cotatiilor au suferit titlurile BRD si Petrom, care au pierdut 2,3%, respectiv 1%.
Lichiditatea s-a mentinut in continuare destul de ridicata, rulajul pietei atingand aproape 9 milioane de euro, daca exceptam tranzactia speciala cu titlurile Bancii Transilvania.
SIF-urile au fost din nou in topul preferintelor investitorilor, cele mai lichide fiind actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, cu rulaje de peste 1,6 milioane de euro (5,8 milioane de lei) fiecare. Acestea s-au apreciat usor, cu 0,5%.
"Cu toate ca pe finalul sedintei au intrat mai multe ordine la vanzare, cumpararea a fost destul de sustinuta, fapt ce o demonstreaza si rulajele din piata. Cotatiile s-au stabilizat pe niste praguri suport fata de sedintele anterioare", spune Gabriel Gheorghe, director general adjunct la Equity Invest.
Brokerii considera ca piata ar putea creste incepand cu luna viitoare, in masura in care companiile vor raporta rezultate bune la sase luni.
"Important este ca s-a intors acel trend de scadere, iar investitorii urmeaza sa-si recupereze treptat increderea in piata. Pana la raportul de tara, un imbold pentru piata, care sa determine noi cresteri pe Bursa, l-ar putea reprezenta rezultatele companiilor la sase luni", spune Gabriel Gheorghe.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut 0,5%, pe fondul unor tranzactii de peste un milion de euro (3,8 milioane de lei). Evolutia SIF-urilor a fost destul de variata. Titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia au crescut usor, SIF Muntenia a inchis la acelasi nivel de saptamana trecuta, in timp ce SIF Banat-Crisana a pierdut 1% pana la final. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au urcat pana la un maxim de 2,08 lei/actiune, insa pe fondul unor ordine de vanzare aparute pe finalul sedintei, cotatia a atins un minim de 1,99 lei/actiune, inchiderea avand loc ceva mai sus, la 2,02 lei/actiune. De la inceptul anului, titlurile SIF Transilvania au pierdut aproape 4%.

Titlurile Bancii Transilvania au facut obiectul unor tranzactii speciale, prin care s-au transferat 25 de milioane de actiuni, reprezentand circa 0,6% din capitalul social al bancii. Conducerea acesteia a rascumparat pachetul de actiuni de la firma de asigurari BT Asigurari. "Interesul investitorilor pentru actiunile Bancii Transilvania se mentine ridicat pentru ca in cadrul acesteia are loc o activitate de concentrare a actionariatului, in conditiile in care nici o entitate nu detine pachetul majoritar. In aceste conditii, actionarii incearca sa acumuleze un procent in cadrul bancii", precizeaza Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.

Actiunile Rompetrol (Petromidia) au urcat cu 2%, pe un rulaj de 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei). "Prin afirmatia presedintelui grupului Rompetrol potrivit careia doreste sa vanda un pachet destul de important din actiuni, acesta arata ca nu tine neaparat sa conduca autoritar compania si cauta business in continuare, fapt ce este benefic pentru actionarii grupului", spune Valerian Ionescu. "Investitorii nu au reactionat in piata nici de aceasta data pentru ca au fost supusi unui stres prea mare din partea media in jurul scandalurilor precedente. Important pentru acestia e ca rezultatele companiei sa confirme", crede Gabriel Gheorghe, director general adjunct la Equity Invest.

Titlurile Turbomecanica au facut din nou obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, cu un rulaj de aproape 0,6 milioane de euro (2,1 milioane de lei). "Lichiditatea ridicata din ultima luna a actiunilor Turbomecanica este consecinta normala a desfiintarii PAS-ului si a splitarii valorii nominale. La sfarsitul sedintei, exista un ordin mare de vanzare la un pret de 7.800 de lei/actiune, iar actionarii s-ar putea intelege in urmatoarele zile si asupra acelui pachet, fapt ce ar creste din nou lichiditatea", spune Gabriel Gheorghe. Ultima tranzactie cu actiuni Turbomecanica s-a realizat la un pret de 0,765 lei/actiune, pretul maxim atins pe parcursul sedintei fiind de 0,770 lei/actiune.

Actiunile Condmag Brasov au facut obiectul unor tranzactii speciale, prin care s-au transferat trei pachete totalizand peste 11,1 milioane de actiuni, la un pret de 0,8 lei/actiune. Valoarea cumulata a acestora se ridica la aproape 2,5 milioane de euro (9 mil. lei). "Condmag Brasov se afla in prim proces de schimbare a actionariatului, iar in masura in care cursul va inregistra o crestere in urmatoarea perioada, acele pachete se vor intoarce in piata, fapt ce va determina in continuare o crestere a lichiditatii acestor actiuni. Ramane de vazut cat va vinde si cel de-al doilea actionar al companiei", a declarat Gabriel Gheorghe. Pe piata regular, titlurile Condmag au fost tranzactionate la un pret de 0,83 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO