Burse - Fonduri mutuale

Conpet Ploieşti publică politica de dividende: Pentru perioada 2020-2022 a fost previzionată o rată de distribuţie de 85% din profitul net

Conpet Ploieşti publică politica de dividende: Pentru...

Autor: Tibi Oprea

02.02.2021, 17:16 1406

Transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) a publicat marţi politica de dividende supusă spre analiză şi aprobare în şedinţa CA din 28 ianuarie, potrivit căreia compania de stat intenţionează să distribuie 85% din profitul net înregistrat în 2020-2022 sub formă de dividende.

“În ultimii 5 ani, Conpet şi-a îndeplinit angajamentul de a oferi un randament acţionarilor săi printr-o politică sustenabilă de dividend şi a distribuit dividende într-o rată cuprinsă între 88% şi 93% din profitul net. Pentru perioada 2020-2022 a fost previzionată o rată de distribuţie de 85% din profitul net de repartizat”, se arată în documentul de pe site-ul companiei.

În 2020, Conpet a plătit investitorilor un dividend de 7 lei pe acţiune, cu un randament de circa 8%, în top cinci cele mai ridicate randamente ale dividendelor din rândul companiilor ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET.

“Plecând de la premisa că toţi acţionarii Conpet sunt preocupaţi ca sumele investite în acţiunile companiei să îşi menţină cel puţin valoarea şi, eventual, să genereze un randament rezonabil în condiţiile de piaţă, stabilirea unei politici de dividend reprezintă un element de guvernanţă coporativă aşteptat de acţionari, dar şi de potenţiali alţi investitori. Chiar dacă rata efectivă de distribuţie din ultimii ani a fost relativ constantă, prin politica de dividend vor cunoaşte rata de distribuţie a dividendelor”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, pe site-ul companiei, la categoria Relaţia cu Investitorii, se menţionează că în strategie se vizează creşterea valorii dividendului. “În relaţia cu investitorii strategia noastră vizează creşterea valorii dividendului şi maximizarea randamentului capitalului investit.”

Conpet Ploieşti este o companie ale cărei acţiuni intră în structura indicelui principal BET şi are o capitalizare de 826 de milioane de lei. De la începutul anului 2021, acţiunile s-au apreciat cu 25,7%, pe tranzacţii de 13 mil. lei. Spre comparaţie, indicele principal BET are plus 6,2% în aceeasi perioadă.

Compania este controlată în proporţie de 58,7% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO