Burse - Fonduri mutuale

Conpet Ploieşti începe anul cu plus 10% la tariful pentru import şi comenzi mari de la rafinăria Lukoil

Conpet Ploieşti începe anul cu plus 10% la tariful...

Autor: Radu Bostan

05.02.2015, 00:08 575

Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) ar putea miza anul acesta pe un plus de 5 milioane de lei la venituri după majorarea tarifului de transport al ţiţeiului din import. Rafinăria ruşilor de la Lukoil, care în 2014 a fost motorul de creştere a profitului Conpet, a anunţat că şi anul acesta îşi propune să lucreze aproape de capacitatea maximă.

Transportatorul naţional de petrol ceruse Agenţiei Na­ţio­nale pentru Resurse Mi­ne­rale (ANRM) să majo­re­ze cu 20% tarifele per­ce­pute pentru pomparea ţiţeiului din im­port către rafinăria Petrotel Lukoil, în­ghe­ţate încă din 2010 la 21-25 lei/tonă (ni­velul exact depinde de cantitatea vehi­culată într-o lună). Mărirea tari­fe­lor ar fi compensat eventuala reducere în 2015 a volumelor livrate către Pe­tro­tel, după un an excepţional în care ruşii au decis, în mod surprinzător, să im­por­te şi să prelucreze la Ploieşti cu 55% mai mult ţiţei.

Astfel, dacă în 2013 rafinăria ruşilor a prelucrat 1,8 milioane de tone de ţiţei, anul trecut această cantitate a fost procesată numai în primele nouă luni, sugerând că la nivelul întregului an Pe­trotel s-a apropiat de capacitatea sa ma­ximă de 2,4 mil. tone. Con­pet şi-a fundamentat solicitarea către ANRM pe o prognoză conser­va­toa­re, în care Petrotel importa doar 1,7 mi­lioa­ne de tone. Lukoil a informat însă tran­sportatorul că îşi propune să im­porte 2,2 mil. tone în 2015. În con­se­cinţă, reglementatorul a aprobat creş­terea tarifului cu doar 10%, la 23-28 lei/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO