Burse - Fonduri mutuale

Conflictul militar de la graniţa României loveşte în Bursa de Valori. Investitorii au pierdut 1,2 miliarde de euro în numai o zi. Indicele principal BET a pierdut vineri 2,3%, ceea ce înseamnă că faţă de maximul istoric din 14 ianuarie 2022 are acum o scădere de 6,2%

Conflictul militar de la graniţa României loveşte în...

Autor: Liviu Popescu

24.01.2022, 00:08 1502

Circa 1,2 miliarde de euro, adică 6,2 miliarde de lei, s-au eva­po­rat vineri, 21 ianuarie 2022, din capitalizarea companiilor lis­tate la Bursa de la Bucu­reşti, într-una din cele mai negre şedinţe de tranzacţionare din ultima perioadă de timp, în contextul unor pieţe europene pe minus la care s-au adăugat şi incertitudinile cu privire la situaţia din Ucraina.

Astfel, companiile listate la Bursa de la Bu­cu­reşti, precum Banca Transilvania, Romgaz, Transgaz, One United Properties, Fon­dul Proprietatea, dar şi cele listate pe segmentul AeRO, precum Norofert, MAMBricolaj, SafeTech, au ajuns la o ca­pi­ta­lizare bursieră de aproximativ 246,8 mld. lei faţă de 253 mld. lei în şedinţa precedentă, potrivit calculelor ZF.

„Vedem că toate pieţele mondiale au în­tâm­pinat scăderi importante în ultimele şe­dinţe, Dow Jones a scăzut ca urmare a te­me­rilor privind inflaţia şi intervenţiilor FED. în Europa se adaugă acestor incertitudini şi situaţia din Ucraina, care adaugă noi temeri investitorilor“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. Petrom a pierdut 820 mil. lei, iar Banca Transilvania circa 200 mil. lei.

O reacţie puternic agresivă şi o trezire brus­că a investitorilor în faţa realităţii ame­nin­ţării ruseşti de la graniţe, într-un climat în care scumpirile erodează puternic din ran­da­mente. Un peisaj dezolant pe o bursă care cu doar o săptămână în urmă atingea un maxim istoric pentru ca vineri să aibă minus 6% din vârf. „Rar vezi aşa ceva“, spune un broker. „S-au aliniat astrele. Dar în sens negativ“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO