Burse - Fonduri mutuale

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina este îngrijorător, dar mai înspăimântător pentru burse este preţul istoric al energiei şi ce reacţie ar putea avea băncile centrale. Ieri după-amiază preţul barilului de petrol brent era la 94 de dolari pe unitate, maximul ultimilor şapte ani

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina este îngrijorător,...

Autor: Liviu Popescu

23.02.2022, 08:36 763

♦ În primul rând trimiterea de trupe ruseşti în Ucraina se reflectă asupra preţurilor la energie.

Wall Street, cea mai puternică bursă la nivel mondial, a revenit ieri la tranzacţio­nare după un weekend prelungit de patru zile, care a început cu speranţe diplomatice de rezolvare a conflictului din Est şi s-a încheiat cu ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în regiunile separatiste din Ucraina.

Investitorii au reacţionat în mod clasic, au vândut activele mai riscante, de aici şi presiunea la vânzare resimţită în primele zile şi la Bursa de Valori Bucureşti în ton cu pieţele europene, şi s-au orientat către activele de refugiu, precum aurul.

Din rândul actualizărilor publicate de marile bănci de pe Wall Street către in­vestitorii îngrijoraţi, publicaţia MarketWatch a selectat „apelul“ zilei venit din partea analiştilor JP Morgan, care se concentrează asupra preocupării de prim-plan în acest moment. „Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina reprezintă un risc scăzut de câştiguri pentru companiile americane, dar un şoc al preţu­rilor la energie pe fondul unei pivotări agresive a băncii centrale, axată pe inflaţie, ar putea diminua şi mai mult sentimentul investitorilor şi perspectivele de creştere“, scriu analiştii JPMorgan într-o notă de marţi dimineaţă. Cu alte cuvinte, pe fondul unui parcurs incert al acestei crize, cu mai mulţi in­vestitori în piaţă,  „înăsprirea politicii mone­tare, în opinia noastră, rămâne în continuare prin­cipalul risc pentru acţiuni, pe măsură ce băncile centrale încearcă să reancoreze agresiv aşteptările inflaţioniste mai scăzute“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO