Burse - Fonduri mutuale

Concefa: Marjele dezvoltatorilor se vor reduce

Concefa: Marjele dezvoltatorilor se vor reduce

Horatiu Cercel, seful Concefa Sibiu, si-a temperat planurile de dezvoltare imobiliara

28.08.2008, 19:12 14

Scaderea vanzarilor de apartamente din acest an a facut ca omul de afaceri Horatiu Cercel, care controleaza grupul de firme Concefa din Sibiu, sa-si tempereze planurile de dezvoltare imobiliara.
"Am dat putin inapoi in ceea ce priveste proiectele imobiliare pe care le aveam in plan, sesizand o incetinire a vanzarilor de apartamente. Asta nu inseamna ca nu vom construi in continuare apartamente pe cont propriu", spune Horatiu Cercel.
El este de parere ca perioada iunie-iulie a constituit punctul de varf in ceea ce priveste preturile practicate de constructorii locali, de unde a rezultat si o scadere a profiturilor companiilor de constructii care au platit mai mult la subcontractori.
"Cererile constructorilor pentru manopera au atins un varf in lunile iunie-iulie, cand preturile practicate s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului la 60 de euro pe metru patrat de structura. Din august am sesizat deja o diminuare a acestei supraincalziri si preturile au coborat catre 33-35 de euro", spune Cercel.
Acest lucru a venit atat pe fondul relocarii fortei de munca, multi dintre muncitorii romani intorcandu-se in tara, cat si al incetinirii proiectelor imobiliare, mai spune el.
"Marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari, care pana acum ajungeau si la 150%, se vor reduce in primul rand. De asemenea, cred ca foarte curand nu vor mai creste preturile terenurilor. La nivelul marjelor de profit ale constructorilor va avea loc o stagnare, nu neaparat o scadere", considera Horatiu Cercel.
Concefa Sibiu (COFI), cea mai importanta firma din cadrul grupului cu acelasi nume controlat de Horatiu Cercel, a inregistrat in perioada aprilie-iunie o cifra de afaceri de 33,4 mil. lei (9,1 mil. euro), in crestere cu 70% fata de aceeasi perioada din 2007.
Cu toate acestea, profitul net al companiei s-a redus in acelasi interval cu 68%, la circa 500.000 de lei (136.000 de euro).
Pe primele sase luni, afacerile au avansat cu 50%, ajungand la 45,8 mil. lei (12,4 mil. euro), in conditiile reducerii profitului net cu 57%, pana la 0,73 mil. lei (circa 202.000 de euro).
Profitul mai mic a venit pe fondul cheltuielilor mai mari cu prestatiile externe, reprezentate in principal de subcontractori, care s-au majorat in primele sase luni de 2,6 ori, ajungand sa reprezinte 26% din costurile activitatii curente.
"Expansiunea nu a avut loc doar pe baza personalului propriu si echipamentelor noastre. Am fortat foarte mult cresterea cifrei de afaceri si prin subcontractori. Profitul este mai mic pentru ca conditiile de mediu din prima parte a anului au fost mai nefavorabile, respectiv am achizitionat mai multe facilitati de productie care inca nu au inceput sa functioneze la capacitate maxima", a declarat el.
Concefa Sibiu si-a propus pentru acest an dublarea cifrei de afaceri pana la circa 45 mil. euro.
"Realizarea obiectivelor acestui an vor depinde de seriozitatea platilor de la bugetul de stat in conditiile in care circa jumatate din lucrarile pe care le realizam in semestrul al doilea sunt proiecte de infrastructura", spune Cercel.
In prima parte a anului, Concefa a achizitionat cu 28 mil. lei (7,6 mil. euro), pachetul de control al Bravcof Brasov, firma de constructii cu care urmeaza sa fuzioneze si actiuni ale SCCF Timisoara in valoare de 0,6 mil. lei. Investitiile companiei in echipamente si terenuri s-au ridicat la 11,5 mil. lei (3,1 mil. euro).
In ultimele luni, Horatiu Cercel a achizitionat prin intermediul Transferoviaria circa 1% din actiunile Concefa Sibiu pentru care a platit 1,3 mil. lei (360.000 de euro). Omul de afaceri detine pe cont propriu 62% din actiunile Concefa Sibiu, companie care valoreaza in prezent pe Bursa circa 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO