Burse - Fonduri mutuale

Competitia acerba dintre banci ar putea dubla activele fondurilor mutuale

04.01.2008, 18:31 9

Previziunile administratorilor de fonduri pentru 2008 sunt optimiste, chiar daca industria fondurilor mutuale si-a temperat ritmul de crestere anul trecut.
De la un avans de 86% al activelor nete in 2006, fondurile deschise de investitii au raportat in primele 11 luni din 2007 o rata de crestere de 40%. Si in 2005, ritmul de crestere a fost superior, de peste 60%.
?Ritmul anual de crestere al activelor de aproximativ 70% din ultimii trei ani va fi continuat si in 2008. Ma astept chiar la o dublare a activelor daca evolutia pietei de capital va fi buna si daca vor avea loc mai multe IPO-uri", este de parere Eugen Voicu, directorul societatii de administrare Certinvest.
Atingand un nivel al activelor nete de 885,2 milioane de lei (250 mil. euro) la sfarsitul lunii noiembrie, industria fondurilor deschise de investitii a crescut in ultimii ani cu sprijinul venit din partea bancilor, si mai putin prin aportul adus de investitorii individuali.
?Marile grupuri financiar-bancare vor fi tot mai prezente pe piata fondurilor mutuale, fapt care va trage in sus industria. Un alt factor care va accelera dezvoltarea fondurilor va fi competitia, care se va ascuti in 2008", continua Voicu, adaugand ca pana in prezent administratorii "bancari" si-au facut rodajul pe piata fondurilor mutuale, urmand ca in urmatorii ani sa fie tot mai agresivi.
"Prezenta bancilor cu notorietate pe piata romaneasca prin propriile societati de administrare va deveni mai puternica, contribuind astfel la imbunatatirea credibilitatii produselor investitionale", spune Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management (RAM).
Prin insertiile de capital facute in propriile fonduri, bancile vor contribui si in anii urmatori la dezvoltarea fondurilor mutuale. Doar anul trecut, grupul Raiffeisen a investit un milion de euro in doua fonduri deschise de investitii, Raiffeisen Romania Actiuni si Raiffeisen Confort, lansate de Raiffeisen Asset Management.
A urmat divizia de administrare a activelor din cadrul grupului BCR-Erste care in toamna anului trecut a lansat cinci fonduri deschise de investitii, cu o insertie de capital de aproximativ 11 milioane de euro.
Marile grupuri internationale au atacat piata locala a fondurilor mutuale pe doua fronturi: infiintarea unei divizii proprii de asset management si mai apoi distributia de fonduri de investitii internationale din cadrul grupului-mama. Primii au fost francezii de la Societe Generale-BRD, care distribuie 11 fonduri de investitii offshore, au urmat austriecii de la Raiffeisen tot cu 11 fonduri. Pe final de an, compania elena de administrare a investitiilor Eurobank EFG Fund Mana?gement cu sediul in Luxemburg a inregistrat 20 de fonduri deschise de investitii si trei fonduri de fonduri la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Fondurile de investitii internationale distribuite pe piata locala nu pun insa in pericol dezvoltarea fondurilor mutuale romanesti, sunt de parere administratorii.
"Fondurile de investitii internationale distribuite de marile grupuri bancare nu vor atrage un interes semnificativ din partea investitorilor romani, pentru ca piata locala are potential de crestere ridicat si aduce randamente superioare unor piete din regiune", spune Eugen Voicu.
In timp ce presedintele RAM afirma ca "fondurile straine isi pot face simtita prezenta, in principal pe segmentul clientilor de private banking, insa produsele oferite de administratorii romani vor ramane cele preferate de investitorii individuali".
Administratorii "bancari" de fonduri mutuale vor fi cei care vor avea resursele necesare sa paseasca in afara granitelor, distribuind fonduri mutuale romanesti in afara granitelor, crede Voicu. "Administratorii locali din cadrul marilor grupuri financiare vor avea resursele necesare pentru a-si distribui fondurile mutuale pe pietele externe. In ceea ce priveste jucatorii independenti, distributia fondurilor pe piata locala ridica inca probleme din cauza costurilor ridicate", spune acesta.
Daca in 2007, industria fondurilor deschise de investitii a inregistrat doar un nou-intrat (societatea de administrare Zepter) si peste zece fonduri deschise autorizate, pentru 2008 administratorii estimeaza cresteri semnificative. Va fi un an interesant pentru ca multe dintre produsele lansate anul trecut vor incepe sa dea roade in 2008. Noile produse investitionale vor acoperi zone noi de interes, astfel ca industria va inregistra atat o crestere a activelor cat si a numarului de investitori", afirma Eugen Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO