Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate la bursa sunt cuprinse de febra rascumpararilor

Companiile listate sunt cuprinse de febra rascumpararilor
18.03.2009, 18:44 165

Tot mai multe companii de pe Bursa apeleaza la programe de rascumparare a actiunilor proprii, punand la bataie milioane de lei pentru a stopa scaderea actiunilor si pentru a-si reface in ochii investitorilor imaginea sifonata in urma scaderilor puternice din ultimul an si jumatate.

Programele de rascumparare derulate in ultimul an de companii importante precum Banca Transilvania (TLV) si Impact Bucuresti (IMP) au avut insa putin succes in stoparea scaderilor actiunilor pe Bursa, cei doi emitenti pierzand o parte din sumele cheltuite pentru achizitii de actiuni. Nici rascumpararea de actiuni pentru salariati nu a avut mai mult succes, avand in vedere ca scaderile puternice de pe Bursa au redus semnificativ sau au anulat in totalitate castigurile pe care salariatii le-ar obtine din vanzarea actiunilor primite de la companii.
In aceste conditii, se pune problema daca programele de rascumparare ajuta cu adevarat companiile listate sau le slabesc pozitia prin iesiri de capital intr-o perioada in care nevoia de lichiditati este ridicata.
Cu toate acestea, anunturile privind rascumparari de actiuni se inmultesc, atat pe Bursa, cat si pe piata RASDAQ.
Producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) a anuntat ieri ca intentioneaza sa ceara acordul actionarilor pentru rascumpararea a 10 milioane de actiuni de pe Bursa, reprezentand 4,5% din capitalul social, avand ca scop stabilizarea pretului de tranzactionare. Reprezentantii companiei sustin ca scaderea din ultima perioada a fost "exagerata" si sunt dispusi sa puna la bataie aproape un milion de lei pentru a opri caderea. Titlurile Compa au mai pierdut 13% de la inceputul anului, dupa ce anul trecut au avut a treia scadere din piata, de 94%.
In urma cu o saptamana, producatorul de bere Bermas Suceava (BRM) a anuntat ca intentioneaza sa rascumpere 10% din actiunile proprii pentru a le distribui salariatilor. La pretul actual, de circa 0,3 lei/actiune, compania ar urma sa cheltuiasca circa 650.000 de lei pentru rascumparari.
Si retailerul Flamingo International (FLA) intentioneaza sa mai cumpere din piata circa 28 de milioane de actiuni proprii, adica aproape 3,6% din capital, pentru derularea programelor de "Share Options" pentru salariati si manageri. Suma necesara ar fi de circa 925.000 de lei. Flamingo a redus pretul de exercitare a optiunilor pe actiuni acordate in cadrul celor doua programe de la 0,2 la 0,1 lei/actiune, adica le vinde actiunile salariatilor la un pret de 0,1 lei, in conditiile in care acestea se tranzactioneaza in piata la circa 0,033 lei. In aceste conditii, compania se poate astepta sa ramana cu actiunile rascumparate in portofoliu cativa ani, chiar daca optiunile pot fi exercitate pana in 2013, iar cotatiile isi pot reveni pana atunci.
"Am decalat planul cu 2 ani si credem ca ar fi timp ca in acest interval piata sa-si revina, iar pretul actiunilor sa creasca peste nivelul de 0,1 lei astfel incat salariatii sa fie recompensati pentru perioada de asteptare, cat optiunile lor sunt out of the money (pretul de exercitare este mai mare decat cel din piata - n.red.), si chiar sa obtina castig", a explicat Dragos Simion, presedintele Flamingo.
El mai spune ca pretul actual al actiunilor reprezinta o oportunitate pentru companie ca sa rascumpere actiuni din piata la un pret mai mic decat cel la care vinde actiunile catre salariati, astfel incat sa-si acopere pierderile inregistrate cu actiunile cumparate anterior. Flamingo a cumparat anul trecut 7 milioane de actiuni proprii, la un pret mediu de 0,243 lei, si ar pierde circa 1 milion de lei daca le-ar vinde catre salariati la pretul de exercitare a optiunilor, de 0,1 lei.
Dezvoltatorul imobiliar Impact, care a rascumparat anul trecut circa 1,42 milioane de actiuni, reprezentand 0,7% din capitalul social, cheltuind aproape 2 milioane de lei, potrivit raportarilor de pe Bursa, va distribui salariatilor 1,18 milioane de actiuni, prospectul pentru aceasta operatiune fiind trimis spre aprobare la CNVM. Compania nu a publicat pretul la care vor fi vandute actiunile catre salariati, insa, potrivit unei hotarari a actionarilor de anul trecut, acesta va fi de circa 5% din pretul de achizitie al actiunilor de pe Bursa. Avand in vedere ca pretul mediu de achizitie a fost de circa 1,38 lei/actiune, salariatii vor plati circa 0,069 lei/actiune. Diferenta negativa de circa 1,55 mil. lei nu va fi suportata insa de companie, ci de salariati.
"Diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de vanzare este acoperita din fondul de participare a salariatilor la profit constituit din profitul anilor precedenti", spune Carmen Sandulescu, directorul executiv al Impact.
Castigurile pe care salariatii le-ar obtine din vanzarea actiunilor pe Bursa nu acopera insa in totalitate pierderile. La pretul actual, de 0,152 lei/actiune, salariatii ar obtine un profit de circa 100.000 de lei din vanzarea actiunilor primite de la companie, in timp ce din partea de profit care le-a fost alocata s-au evaporat 1,55 milioane de lei.
Si Banca Transilvania, care deruleaza in prezent cel mai mare program de rascumparare de actiuni de pe piata, are pierderi din operatiune. De la demararea programului, pe 8 ianuarie, banca a rascumparat circa 10,7 milioane de actiuni, la un pret mediu de 0,78 lei, cheltuind 8,36 milioane de lei. La cotatia de ieri, de 0,67 lei/actiune, valoarea actiunilor rascumparate este de 7,17 milioane de lei, astfel ca pierderea potentiala din aceasta operatiune este de aproape 1,2 milioane de lei.
Banca Transilvania si-a propus sa rascumpere un pachet de pana la 52,9 milioane de actiuni, reprezentand 5% din capital, pana la 30 aprilie 2009 pentru onorarea cererilor de conversie in actiuni a obligatiunilor scadente in acest an. Actionarii bancii au aprobat programul de rascumparare in septembrie 2008, scopul initial fiind stabilizarea cursului actiunilor. De cand au inceput rascumpararile, actiunile TLV au pierdut pe Bursa peste 40%.
Printre companiile care mai deruleaza astfel de operatiuni se numara Armax Gaz Medias (ARAX), care a rascumparat anul trecut 17 milioane de actiuni, reprezentand 2,7% din capital. Compania inregistreaza in prezent o pierdere de 825.000 de lei pe actiunile rascumparate, in conditiile in care pretul din piata, de 0,0366 lei, este cu 56% mai mic decat pretul mediu de achizitie, de 0,0846 lei. Teraplast Bistrita (TRP) a inceput saptamana trecuta rascumpararile intr-un program destinat managerilor companiei, iar pe lista de asteptare mai sunt Romcarbon Buzau (ROCE) si Petrom (SNP), care urmeaza sa rascumpere 10 milioane de actiuni pentru salariati.
Compania de constructii Cominco Bucuresti (COBS) si compania imobiliara Metav Bucuresti (METV), ambele listate pe RASDAQ, au anuntat ca intentioneaza sa rascumpere actiuni proprii pe care apoi sa le anuleze, concomitent cu reducerea capitalului social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO