Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate la Bursa de la Bucureşti ajung la cele mai mari valori din istorie: o capitalizare totală de 41,5 miliarde de euro

Companiile listate la Bursa de la Bucureşti ajung la...

Autor: Robert Manea

08.09.2021, 18:06 858

Pentru prima dată în istorie, capitalizarea cumulată a companiilor listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 204,9 miliarde lei, echivalentul a 41,5 miliarde euro. 

Cele 84 de companii listate pe segmentul principal al BVB au atins noi maxime istorice în ceea ce priveşte nivelul capitalizării în penultima şedinţă de tranzacţionare a lunii trecute, pe 30 august, după ce tot în luna august au doborât record după record în ceea ce priveşte nivelul acestui indicator.

Luând în calcul exclusiv companiile româneşti listate la BVB pe Piaţa Reglementată, capitalizarea acestora a atins noi maxime istorice tot în şedinţa bursieră din 30 august şi a ajuns la un nivel de 132,9 miliarde lei, echivalentul a aproape 27 miliarde euro.

„Valoarea companiilor listate la bursa românească a ajuns la cel mai mare nivel din istorie! Este o performanţă fără egal şi un semnal puternic că listarea înseamnă dezvoltare. Capitalizarea cumulată a tuturor companiilor listate la bursă, atât pe piaţa reglementată, cât şi pe piaţa AeRO, ajunge la 220 miliarde lei. În acest moment suntem la 18,2%-20,1% din Produsul Intern Brut, raportând capitalizarea curentă a companiilor listate pe ambele pieţe ale BVB la PIB-ul estimat pentru acest an sau la cel realizat în 2020. Bursa este o autostradă financiară pentru fluxurile de capital şi ne bucură viteza listărilor anunţate în acest an de companiile româneşti, atât în ceea ce priveşte emiterea de obligaţiuni, cât şi de acţiuni. Încurajăm listarea cât mai multor companii pentru că prin prezenţa pe bursă ele pot aduce, pe termen lung, bunăstare pentru acţionari şi pentru românii care investesc în ele,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 18% în primele opt luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, de la 57,6 milioane lei (echivalentul a 11,9 milioane euro) la 68 milioane lei (echivalentul a 13,9 milioane euro)

„Ceea ce se întâmplă acum în piaţă este cel mai bun exemplu de ceea ce înseamnă a lăsa piaţa de capital să lucreze pentru tine, iar singura condiţie este să fii prezent în piaţă. A fi investitor este mai mult decât un statut, este recompensa celui care pune capitalul la lucru, nu doar lucrează pentru generarea de capital. Evoluţia actuală îi recompensează pe cei care cred şi investesc în piaţa românească. Aceste momente de maxime istorice pot fi un accelerator pentru listarea de noi companii, însă orice moment este oportun pentru prezenţa pe bursă pentru că piaţa este cea care reflectă valoarea şi oferă un feedback continuu şi transparent. În plus, România capată tot mai multă vizibilitate şi expunere şi pe plan extern pe măsură ce creşte şi ponderea ţării noastre în structura indicilor internaţionali,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB

În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO