Burse - Fonduri mutuale

Companiile din IT nu se grabesc sa se listeze la Bursa

12.05.2008, 18:38 20

Reprezentantii principalelor institutii ale pietei de capital sustin ca nevoia de finantare pentru extinderea in regiune va determina firmele din industria IT sa se listeze la Bursa pentru a atrage finantare.
Pe de alta parte, actionarii unora dintre cele mai mari companii romanesti producatoare de software considera ca principala optiune de dezvoltare este vanzarea.
In ultimii ani, mai multe companii din IT si-au anuntat intentia de a se lista pe Bursa, insa pana in prezent niciuna nu a concretizat aceasta intentie. Pe de alta parte, numarul tranzactiilor din IT a crescut semnificativ.
"Diversificarea resurselor de finantare devine obligatorie, odata ce firmele isi dau seama ca trebuie sa se extinda, mai ales la nivel regional. Fiind vorba de sume importante, combinarea mai multor modalitati de finantare devine in aceste cazuri obligatorie", a spus Farmache la conferinta "Mediafax talks about IT&C - Listare, extindere sau fuziune", organizat impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Seful Bursei de la Bucuresti recunoaste ca in prezent costul initial al unei oferte publice pe bursa este comparabil cu cel al creditelor bancare, mai ales pentru companiile de o anumita anvergura, dar a aratat ca dupa listare firmele pot accesa mai ieftin si mai usor resurse de la investitori.
Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, indeamna companiile din industria de IT sa se listeze pe piata locala.
"Listarea unei companii romanesti la o bursa din strainatate nu este cea mai buna optiune, ci la Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Dan Paul.
"Daca acea companie are notorietate, e buna listarea pe o bursa straina. Daca nu, investitorii nu vor fi interesati de acea companie, presa nu va scrie si activitatea companiei nu va fi cunoscuta", a spus Paul.
El a adaugat ca unul dintre avantajele listarii la bursa este crearea notorietatii, care este foarte buna pentru o companie IT, reprezentand o publicitate gratuita.
"Listarea companiilor din domeniul IT&C ar atrage interesul oricarui investitor, intrucat este vorba de un sector in plina dezvoltare si care a ajuns indispensabil aproape oricarei activitati", a completat presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache.
Florin Talpes, presedintele grupului Softwin, considera insa ca "principala optiune de dezvoltare pentru companiile romanesti producatoare de software este vanzarea, in timp ce pentru firmele online este fuziunea sau achizitia".
"Proprietarii se vor orienta catre vanzarea companiei, deoarece in Romania au aparut tot mai multe fonduri de investitii, dar si ca si urmare a culturii romanilor care sunt orientati pe termen scurt in afaceri. Din aceste motive cred ca alegerea va fi vanzarea", a spus Talpes.
El a adaugat ca in industria de software locala sub 0,1% dintre companii au un profit anual de peste zece milioane de dolari, sub 1% au un milion de dolari, iar restul au profit de sute de mii de dolari. "Numarul companiilor care au o valoare de piata de cel putin 100 de milioane de dolari reprezinta mai putin de 0,1% din total, iar cele de minim zece milioane reprezinta sub 1%. Pana in 2010, cred ca vor fi zeci de companii cu o valoare de cel putin zece milioane de dolari", a aratat presedintele Softwin.
Referitor la optiunea listarii in locul celei de vanzare, Talpes sustine ca listarea pe piata de capital este o oportunitate pentru companiile care ofera consultanta IT, nu si pentru cele care produc tehnologie principala.
"Pentru Ascenta din grupul Softwin, care ofera consultanta IT, cred ca o oportunitate este iesirea pe Bursa de Valori Bucuresti. BitDefender cocheteaza cu ideea de listare", a spus Talpes.
La randul sau, presedintele grupului Gecad, Radu Georgescu, a afirmat ca doua din trei companii cu activitate online vor ajunge in urmatorii doi ani la o valoare de peste o suta de milioane de dolari.
"Intr-un an, maxim doi, cred ca doua din trei dintre companiile cu activitate online se vor apropia valoric de o suta de milioane de dolari", a spus Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO