Burse - Fonduri mutuale

Companiile din energie vor bani europeni pentru proiecte de un miliard de euro

Companiile din energie vor bani europeni pentru proiecte...

Autor: Radu Bostan

23.11.2015, 00:06 680
Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz (SNG) sunt eligibile pentru finanţare europeană pentru proiecte de infrastructură în valoare de peste un miliard de euro, menite să întărească securitatea energetică a regiunii prin interconectarea reţelelor şi creşterea stocurilor de gaze.
 
Investiţiile propuse de cele trei companii se află pe lista actualizată a proiectelor de interes comun (PCI) ale Uniunii Europene şi ar putea fi finanţate parţial din sursele proprii şi parţial din granturi europene, precum Facilitatea Conectarea Europei, care are un buget de aproape 800 milioane de euro, şi din Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), aşa-numitul „plan Juncker“.
 
Transelectrica, operatorul reţelei naţio­nale de transport al energiei, are în vizor întărirea reţelei la graniţa cu Ungaria şi Serbia, investiţiile urmând atât să întărească siguranţa sistemului energetic, cât şi să extindă capacitatea de export şi import de energie cu cele două ţări care sunt principalii „parteneri comerciali“ ai României în ceea ce priveşte electricitatea. Numai investiţia în liniile noi de tensiune, fără staţiile electrice, s-ar ridica la circa 250 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza listei de proiecte a Transelectrica, şi un cost mediu pe kilometru de 375.000 euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO