Burse - Fonduri mutuale

Companiile de pe Bursa renunta la majorari de capital pentru credite

Companiile de pe Bursa renunta la majorari de capital pentru credite

Click pentru imaginea marita

08.04.2008, 17:02 17

Companiile de pe Bursa s-au indreptat in ultimele trei luni cu precadere spre imprumuturi bancare pentru a-si finanta investitiile, tot mai putine apeland la majorari de capital cu cash sau vanzari de obligatiuni.
Dintr-o statistica realizata de ZF a rezultat ca numai in primele trei luni ale anului, 15 companii de talie mica si medie listate in general pe piata RASDAQ au atras sau si-au exprimat intentia de a contracta credite noi in valoare totala de peste 230 mil. euro.
Pe de alta parte, numarul companiilor de pe piata care deruleaza in acest moment majorari de capital cu cash este semnificativ mai mic decat anul trecut, iar valoarea sumelor propuse a fi atrase a scazut simtitor.
"Nu mai sunt investitori care sa cumpere actiuni si obligatiuni, pentru ca acestea implica un grad mai mare de risc. In conditiile actuale de piata investitorii manifesta reticenta fata de instrumentele riscante", spune Horia Simu, presedintele Cuprom Bucuresti, unul dintre principalii actionari ai producatorului de ape minerale Lipomin Lipova, care a renuntat recent la o emisiune de obligatiuni in valoare de 20 mil. euro pentru a contracta in schimb credite in valoare de 17 mil. euro.
Nici inrautatirea conditiilor de creditare comparativ cu anul trecut nu pare sa franeze apetitul oamenilor de afaceri pentru imprumuturi bancare.
"Este adevarat ca in general dobanzile au crescut. Chiar si in conditiile acestea cred ca este o investitie buna", spune Ioan Crehul, directorul general al Cemacon Zalau, companie care si-a exprimat intentia de a atrage 20 mil. euro de la banci pentru o investitie in majorarea capacitatii de productie a producatorului de materiale de constructii.
Anul trecut, emitentii de la Bursa si in special cei de pe piata RASDAQ, au reusit sa atraga sume record prin majorari de capital derulate cu aport in numerar din partea actionarilor, profitand de apetitul ridicat al investitorilor pentru actiuni.
Scaderile ample de pe piata incepand cu a doua jumatate a anului trecut au facut aporturile cu cash mai putin rentabile si au inclinat balanta in favoarea creditelor bancare, spun analistii.
"Preturile actiunilor au scazut cu peste 30% in acest inceput de an, iar multiplii la care se tranzactioneaza actiunile sunt mult mai mici decat in trecut. In aceste conditii, un emitent nu mai poate atrage de pe Bursa o suma la fel de mare ca in trecut, luand in calcul aceleasi costuri. Daca despre costul creditelor se poate spune ca s-a marit, in total, cu 10-20%, costul pentru a atrage capital propriu a cunoscut cu siguranta o crestere mult mai mare. Bineinteles, multe dintre societatile cotate iau in calcul si reticenta investitorilor, care sunt mult mai selectivi acum decat in urma cu un an in a subscrie la o majorare de capital", spune Marius Pandele, seful departamentului de analiza al societatii de brokeraj Vanguard.
El considera ca in momentul de fata nu nu mai sunt nici cumparatori interesati sa ofere sume la fel de mari, si nici "cuponari" care sa subscrie la majorari de capital pentru a-si pastra ponderea detinuta in companie.
"Trebuie sa remarcam ca deciziile companiilor reprezinta de fapt deciziile actionarilor majoritari, care probabil nu au ramas neafectati de criza traversata si care sunt mai putin dispusi sa investeasca numerar, in conditiile in care o buna parte din averea lor s-a diminuat in ultimul timp. Mai mult, scaderile generalizate ii determina sa investeasca in actiuni ieftine, si nu in actiuni pe care deja au pierdut", spune Andrei Anghel, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
El este de parere ca sistemul nostru bancar este unul inca putin indatorat, astfel ca bancile acorda cu relativa usurinta credite unor companii riscante.
"La categoriile I si II a BVB am putut constata o usoara crestere a gradului de indatorare si pe parcursul lui 2007, ajuns acum undeva in jur de 37%. Faptul ca totusi datoriile cresc este, cred eu, imbucurator: inseamna ca managerii respectivi, daca sunt rationali, considera ca exista oportunitati suficiente ca sa merite noi investitii", spune Andrei Anghel.
De aceeasi parere este si Marius Pandele, care considera ca sumele mari imprumutatate in comparatie cu dimensiunea redusa a afacerilor acestora arata ca exista un mare potential de crestere in industriile respective si, nu in ultimul rand, ca firmele romanesti au trecut de faza in care se rugau de banci sa le aprobe un credit pentru a evita falimentul si au ajuns in stadiul in care se gandesc la extindere si la investitii pe termen mai lung.
Printre principalele domenii vizate de companiile de la Bursa pentru finantari atrase de la banci se numara cel imobiliar si de constructii, care au inregistrat cresteri importante in ultima perioada.
De remarcat este si numarul mare de companii de pe piata RASDAQ specializate in producerea si repararea materialului rulant care si-au propus sa investeasca sume importante in acest domeniu.
Astfel, Romgav Caracal, Remarul 16 Februarie, Faur Bucuresti si Remar Pascani vizeaza atragerea in acest an a circa 45 de milioane de euro pentru investitii.
"Un grad ridicat de indatorare mareste rentabilitatea capitalului propriu in cazul unei firme profitabile si, in general, grabeste dezvoltarea acesteia. Evident, si riscul creste de cele mai multe ori proportional si, chiar daca pe termen scurt afacerile au de castigat, pe termen lung riscul asociat firmei creste. Exista cazuri totusi in care creditele supradimensionate vin sa contracareze efectele negative ale unor fluctuatii a ratelor de schimb valutar. De exemplu, un producator va obtine un rezultat mai previzibil si mai constant daca are un imprumut in aceeasi moneda in care este platit la export", spune Andrei Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO