Burse - Fonduri mutuale

Compa Sibiu: Ne dublam afacerile in trei ani

10.04.2008, 20:17 39

Compania asteapta ca profitul net sa se majoreze in acest an cu 38%, pana la 10,5 mil. lei (circa 3 mil. euro).
"Cresterea bugetata a afacerilor se bazeaza pe cresterea productiei pentru intern si, in special, pentru export. Deocamdata clientii sunt cei stiuti si acestia vin cu comenzi mai mari", a declarat Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu.
"Ne propunem o dublare a cifrei de afaceri in urmatorii trei ani, adica in perioada 2008-2010", a mai precizat Deac. Anul trecut, afacerile Compa au urcat cu 32%, la 301,5 mil. lei (90,3 mil. euro), cu 14% peste cele bugetate, pe fondul unui profit net in scadere cu 13%, la 7,5 mil. lei (2,3 mil. euro).
Nerealizarea bugetului de anul trecut la nivelul profitului a fost cauzata de pierderile peste asteptari din activitatea financiara a companiei care s-au cifrat la 8,7 mil. lei (2,6 mil. euro), si s-au datorat in principal reevaluarii datoriilor Compa pe fondul deprecierii monedei nationale fata de euro.
In schimb, profitul la nivelul activitatii de exploatare s-a dublat fata de anul precedent, la 19,3 mil. lei (5,8 mil. euro). Avansul afacerilor de anul trecut al producatorului de piese auto s-a datorat in principal comenzilor mai mari venite din partea principalilor clienti. Astfel, comenzile furnizorului canadian de echipamente industriale Honeywell s-au majorat anul trecut cu 46%, iar ponderea acestora in afacerile companiei a urcat la 38%.
Delphi Franta, care a avut anul trecut afaceri de 0,7 mil. euro, ar urma sa atinga nivelul de 12 mil. euro la inceputul anului 2009. Clientii interni au continuat sa inregistreze scaderi ale comenzilor, astfel ca ponderea la extern s-a majorat substantial, ajungand anul trecut la 77% din afaceri.
Comenzile pentru stergatoare din partea producatorului german de echipamente auto Bosch aproape s-au dublat anul trecut, ajungand sa reprezinte aproape un sfert din afacerile Compa.
Compania a realizat la finele anului trecut o evaluare proprie a terenurilor din patrimoniu aflate in Sibiu, zona care s-a dezvoltat puternic in ultimii ani si care a atras un numar mare de proiecte imobiliare. Reevaluarea terenurilor ar putea ajuta societatea sa atraga mai usor imprumuturi bancare.
De pe urma evaluarii a rezultat un plus de 141,3 mil. lei (39,1 mil. euro), valoarea terenurilor fiind inregistrata in contabilitatea companiei la valoarea de 229,1 mil. lei (63,4 mil. euro).
La ultimul pret de ieri, de 1,13 lei/actiune, valoarea de piata a Compa este de 67 mil. euro.
"Pentru acest an avem bugetate investitii de circa 10 milioane de euro in dezvoltarea productiei, insa aceste investitii ar putea creste in functie de necesitatile companiei. Anul trecut ne-am propus investitii de 8 milioane de euro si am facut 15 milioane de euro", a precizat Ioan Deac.
Investitiile ar urma sa fie acoperite prin imprumuturi bancare, plafonul maxim pentru acest an urmand a fi majorat la 40 mil. euro, fata de valoarea de 23,4 mil. euro, la cat se cifrau creditele firmei la finele anului trecut.
Compa este controlata de salariatii companiei, prin Asociatia Salariatilor (PAS), care detine un pachet de 54,6% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO