Burse - Fonduri mutuale

Compa a revenit pe plus în ultimul trimestru

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2014, 19:06 580

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP), controlat de salariaţi, a înregistrat în perioada octom­brie - decembrie a anului trecut un profit net în creştere de două ori, la 2,4 mil. lei (540.000 de euro), după mai multe trimestre de scădere a câştigului obţinut de societate.

Astfel, pe tot anul 2013 Compa a obţinut un profit net de 20,9 mil. lei (4,7 mil. euro), cu 7% sub profitul record realizat în 2012, de 22,5 mil. lei (5 mil. euro).

Totodată, declinul afacerilor producătorului de componente auto s-a temperat în ultimele trei luni ale anului trecut, vânzările coborând cu 3,6%, faţă de un declin de 10,8% în precedentele nouă luni din 2013.

Anul trecut vânzările companiei s-au diminuat cu 9,2%, la 457,7 mil. lei (103,6 mil. euro), din cauza condiţiilor  dificile de pe piaţa auto mondială, în condiţiile în care aproape toată producţia companiei se îndreaptă la export.

Compa are în prezent parteneriate în principal cu trei grupuri importante de pe plan mondial, care contribuie cu peste 80% la afacerile companiei, respectiv producătorul american de componente auto Delphi, care şi-a mutat de curând producţia din Franţa în România, pentru care produce corpurile injectoare pentru motoare diesel, grupul german Bosch, la care livrează ştergătoare de parbriz, şi conglomeratul american Honeywell, lider mondial în producţia turbosuflantelor, pentru producţia de turbo­suflante. Un alt client mai important al companiei este grupul japonez de componente auto JTEKT, pentru care fabrică pinioane pentru casete de direcţie.

La finele anului trecut compania a anunţat că a încheiat noi contracte pentru proiecte atât cu partenerii tradiţionali, cât şi parteneri noi care vor genera în viitor afaceri de cel puţin 50 milioane de euro anual şi vor pune bazele dezvoltării businessului în anii următori. Produsele noi ar urma să intre în producţie începând cu perioda 2014 ñ 2015.

Conducerea Compa s-a concentrat în ultima perioadă pe scăderea gradului de îndatorare, reuşind să diminueze anul trecut datoriile pe care le avea la bănci cu suma de 38,2 mil. lei (8,6 mil. euro). În acest context, cheltuielile financiare s-au diminuat anul trecut de peste două ori, de la 6,3 mil. lei la circa 2,6 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO