Burse - Fonduri mutuale

Combinatul chimic Oltchim, curtat si de investitori britanici

Combinatul chimic Oltchim, curtat si de investitori britanici

Click pentru imaginea intreaga

09.04.2008, 19:46 110

Reprezentantii Boston Capital Services au precizat ca nu exclud si o colaborare cu principalul actionar minoritar al Oltchim, grupul german PCC, care detine 12,9% din actiunile combinatului chimic.
"Am incercat sa lucram cu PCC, sa-i curtam, sa vedem care sunt experientele lor si sa invatam niste lectii. Suntem intersati de o colaborare cu oricine este dispus sa investeasca bani seriosi in afacere si care se pricepe la domeniu", spune Tibby Barbu, director al Boston Capital Services.
Boston Capital este o firma de consultanta britanica specializata pe Europa Centrala si de Est, care a fost implicata in tranzactii de 500 mil. euro, potrivi site-ului propriu.
Grupul PCC si-a exprimat recent interesul pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Oltchim de la AVAS, care controleaza in acest moment 53,2% din actiuni.
De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea achizitiona pachete de pana la 25% din actiunile Oltchim Ramnicu Valcea, potrivit conducerii combinatului chimic.
"IFC si BERD sunt interesate sa preia un pachet de 20-25% din actiunile Oltchim", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu Valcea, intr-o conferinta privind strategia de dezvoltare a companiei, la care au fost prezenti si reprezentanti ai celor doua institutii.
La finele lunii ianuarie, din actionariatul companiei mai faceau parte si Sorin Apostol, fostul proprietar al Swiss Capital, cu un pachet de aproape 2% din capitalul Oltchim, fondul de investitii cipriot Leo, cu o detinere de 1,66% din actiuni, fondul suedez de investitii East Capital Balkan, cu o participatie de 1,21%, clienti straini ai Citibank, ale caror pachete cumulau 1,35% din societate. SIF Oltenia si-a majorat recent participatia in combinatul chimic, ajungand sa detina in acest moment circa 6,6% din companie.
Oltchim a programat, pana in 2012, investitii de un miliard de euro. Programul de investitii cuprinde preluarea si integrarea activitatilor de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti, preluarea Societatii Nationale a Sarii Salrom Ramnicu Valcea si construirea unei centrale electrice proprii, operatiuni prin care combinatul si-ar reduce semnificativ costurile cu materiile prime, cu un impact important in profitul net.
In plus, compania intentioneaza sa finalizeze procesul de retehnologizare si instalarea de noi capacitati de productie la combinatul din Ramnicu Valcea.
Investitiile ar putea fi finantate in prima faza cu aportul adus de actionarii minoritari la capitalul societatii, ca urmare a majorarii de capital pe care compania o are in vedere, AVAS urmand sa participe la operatiune prin conversia datoriilor in valoare de
200 mil. dolari, pe care le are la combinatul chimic.
Conducerea Oltchim ia in calcul si o posibila vanzare a unor operatiuni ale combinatului pentru a sustine programul de investitii al celorlalte operatiuni.
Roibu a estimat ca tranzactia de preluare de catre Oltchim a firmei de petrochimie Petrochemical Arges de la Petrom ar putea avea loc la sfarsitul lunii mai.
Conducerea Oltchim a estimat pentru acest an un profit de 25 mil. euro din activitatea de exploatare, rezultatul pe partea financiara depinzand in continuare de datoriile companiei, din care o parte insemnata sunt creantele AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO