Burse - Fonduri mutuale

CNVM încearcă să aducă la zi legea pieţei de capital. Care sunt primele propuneri?

CNVM încearcă să aducă la zi legea pieţei de capital. Care sunt primele propuneri?

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

19.09.2010, 23:50 136

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), BVB şi alţiactori ai pieţei de capital, împreună cu societăţi de avocatură,intenţionează să formeze un grup de lucru care să elaboreze unproiect de îmbunătăţire a legii pieţei de capital prin transpunereaprevederilor europene în legislaţia locală.
Actuala lege a pieţei de capital (Legea 297 din 2004) a suferitmodificări semnificative în ultimii 6 ani, prin regulamente şidecizii ale CNVM. Actuala legislaţie a fost constestată tot mai desîn ultimii ani, pe motiv că este incompletă şi lasă loc lainterpretări şi la abuzuri.
Printre capitolele deficitare se numără protecţia drepturiloracţionarilor minoritari ai companiilor de pe Bursă, dar şitransparenţa companiilor listate.
"Nu sunt adepta unor schimbări legislative la intervale scurte detimp deoarece până se aşază noile prevederi sunt unele efecteasupra celor vizaţi. Totuşi, au trecut câţiva ani de la elaborarealegii pieţei de capital. Prezenţa CNVM în alte foruriinternaţionale ne-a arătat că avem multe de adus, de completat, dearmonizat legea pieţei de capital cu prevederile europene. Dacăîncercăm să îmbunătăţim legea pieţei de capital, trebuie să luăm înconsiderare şi prevederile europene. Eforturile noastre trebuie săse concentreze pe rolul pieţei de capital, de finanţare a aeco­nomiei na­ţionale", a afirmat Ga­briela Anghelache,preşedintele CNVM, în cadrul conferinţei "Perspec­tive privindmodificarea legii pieţei de capital".
Avocatul Cristian Duţescu, par­tener la firma de avocatură Duţescu& Partners, a anunţat iniţiativa de formare a unui grup delucru împreună cu CNVM şi toţi cei implicaţi în piaţa de capital,responsabil de elaborarea pe baze juridice a unui proiect binefundamentat, care să nu fie contestat de cei implicaţi.
Totodată, preşedintele consiliului de administraţie al BVB, StereFarmache, a menţionat că este neceseră o modificare a legislaţiei,însă trebuie evitată o suprareglementare a pieţei de capital. "Nuvreau o derogare de la directivele europene, însă trebuie să facemo transpunere înţeleaptă a acestora, care să ţină cont de nivelulde dezvoltare al pieţei şi de apetitul investitorilor şi alcompaniilor. Trebuie să avem un dialog în care autorităţile săînţeleagă nevoia de specificitate a pieţei noastre", a spusFarmache.

CNVM va înfiinţa un departament pentru protecţiainvestitorilor
CNVM va înfiinţa un departament specializat pentru protecţiainvestitorilor de pe piaţa de capital, a declarat Lorand Kralik,comisar la autoritatea de reglementare.
"În următorii ani, protecţia investitorilor se va îmbunătăţi princolaborarea CNVM, a instituţiilor pieţei de capital şi aasociaţiilor profesionale", a afirmat Kralik. El a arătat că anultrecut Comisia a înaintat companiilor listate 2.300 de notificărişi 400 de atenţionări privind neclaritatea informaţiilor privindraportările transmise pieţei.
Principalele probleme semnalate de investitori sunt legate decalitatea raportărilor efectuate de unele dintre companiile listateşi de nerespectarea de către unii acţionari a obligaţiei de lansarea unor oferte publice de preluare după depăşirea pragului de33%.

Reguli mai clare pentru Fondul de Compensare aInvestitorilor
În perspectiva îmbunătăţirii legislaţiei pieţei de capital,comisarul CNVM crede că ar trebuie revăzute şi cazurile şicondiţiile în care Fondul de Compensare a Investitorilor trebuie săacorde despăgubiri deţinătorilor de acţiuni.
"Am avut cazuri în care, datorită aplicării legii, investitorii nuau putut fi compensaţi. Incapacitatea de plată trebuie stabilită înurma unei evaluări, însă dacă lipsesc unele documente din aceastăevaluare, se ajunge în instanţă şi, astfel, investitorii pot ficompensaţi doar în urma unei sentinţe judecătoreşti", a mai spusKralik.
Fondul a fost înfiinţat în 2005 cu rolul de a asigura platacom­pensaţiilor către investitori în situaţia în care o firmă debrokeraj sau un administrator de conturi individuale intră înfaliment.

Sibex cere eliminarea pragului de vot de 5% în cazuloperatorilor de piaţă
Limitarea dreptului de vot la 5% din acţiunile unei burse ar trebuieliminată din legea pieţei de capital la o revizuire a legislaţiei,consideră Darius Cipariu, directorul general adjunct al Bursei dela Sibiu.
"Noi (Sibex - n.r.) avem 12 recomandări, dintre care unele denatură tehnică. Printre acestea figurează şi eliminarea limităriila 5% a dreptului de vot la burse. Ambele burse sunt acum companiiprivate şi nu credem că se mai poate impune această limită. Ambelesunt listate, iar investitorii trebuie să poată interveni şi înactivitatea bursei, aceasta să nu fie doar o simplă modalitate deplasament", a afirmat Cipariu.
Totodată, el solicită CNVM să introducă în legea pieţei de capitalprevederi referitoare la transferul unei companii de pe o bursă pealta.
"Dacă legea prevede condiţii clare pentru listare şi delistare, noiam identificat probleme la transferul unei companii de pe o piaţăpe alta. Vrem completarea legii prin introducerea unor prevederi încazul transferurilor de pe o piaţă reglementată pe o altă piaţăreglementată", a afirmat directorul general adjunct al Sibex.
Directorul Direcţiei Autorizare şi Reglementare din cadrul CNVM,Radu Toia, a explicat că nici la nivel european nu există prevederireferitoare la transferul unei companii de pe o piaţă reglementatăpe altă piaţă reglementată, dar CNVM urmează să stabilească unelecriterii în acest sens.

Parchetul cere clarificarea statutului pieţeiRASDAQ
Poliţia şi parchetul solicită clarificarea statutului juridic alRASDAQ, care să in­di­ce dacă este o piaţă reglementată sau sistemalternativ de tranzacţionare, pentru a stabili în ce mod vorinvestiga transfe­ru­rile suspectate ca fiind manipulare depiaţă.
"Statutul RASDAQ a generat dispute în ultimii ani şi în mediulorganelor judi­ciare. Acum ne punem cu toţii întrebarea dacă Rasdaqeste o piaţă reglementată sau este un sistem alternativ. Cu câtregle­mentările vor fi mai clare, cu atât riscul arbitrajelor va fimai redus", a afirmat Liviu Ungureanu, comisar-şef în cadrulDirecţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO