Burse - Fonduri mutuale

CNVM îl dă iar pe preşedintele SIF5 pe mâna acţionarilor

CNVM îl dă iar pe preşedintele SIF5 pe mâna acţionarilor

Dinel Staicu

21.07.2010, 00:00 41

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis oordonanţă prin care obligă Consiliul de Administraţie al SIFOltenia (SIF5) să convoace acţionarii societăţii pentru a decidedacă îl menţin pe Dinel Staicu în funcţia de preşedinte după ceacesta a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fraudareaBIR.

Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital spune că vasolicita instanţei convocarea adunării în cazul în care Consiliulde Administraţie al societăţii de investiţii financiare nu se vasupune deciziei CNVM. La jumătatea lunii trecute, CNVM l-asuspendat pe Dinel Staicu timp de două săptămâni din funcţia demembru al Consiliului de Administraţie şi de conducător al SIFOltenia.

Deciziile CNVM vin după ce Judecătoria Sectorului 4 l-acondamnat pe Dinel Staicu la patru ani de închisoare cu executareşi la plata sumei de 8 mil. lei pentru fraudarea BănciiInternaţionale a Religiilor (BIR). Staicu a spus că va face apelîmpotriva deciziei.

Nu este prima dată când CNVM obligă conducerea SIF Oltenia sălase acţionarii să decidă menţinerea lui Staicu în funcţia depreşedinte al societăţii.

În urmă cu doi ani, CNVM a luat aceeaşi decizie ca urmare apunerii sub acuzare a lui Dinel Staicu de către Direcţia NaţionalăAnticorupţie (DNA) în două dosare care privesc fraudarea BănciiInternaţionale a Religiilor (BIR) şi a companiei de transport algazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN).

Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, alături deel fiind inculpat şi fostul preşedinte al Băncii Internaţionale aReligiilor (BIR), pentru o fraudă de peste 5 milioane de euro. Dinbanii obţinuţi fraudulos de la BIR, Dinel Staicu ar fi cumpăratacţiuni la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care lecontrola, ajungând să deţină peste 5% din capitalul social alcompaniei.

În noiembrie 2007, Staicu a fost pus sub acuzare alături de alteopt persoane într-un alt dosar privind o fraudă de peste 11 mil.euro la Transgaz Mediaş.

În ciuda proceselor în care a fost implicat, Dinel Staicu reuşitsă-şi păstreze funcţia de preşedinte al SIF Oltenia şi chiar să fiereales la alegerile din 2008. Atunci, omul de afaceri CătălinChelu, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori de pe Bursă, aîncercat să-l înlăture pe Staicu de la şefia SIF Oltenia, însăconducerea societăţii i-a suspendat o parte din drepturile de votpe motiv că acţionează concertat cu alte societăţi şi persoanefizice. Decizia a fost luată chiar în timpul AGA.

Potrivit legii, niciun investitor sau grup de investitori careacţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 1% dincapitalul unei SIF. În cazul depăşirii pragului, conducerea SIFeste obligată să suspende drepturile de vot pentru deţinerile caredepăşesc 1%. Deţinerile concertate sunt însă dificil de demonstrat,iar Adunarea Generală a Acţionarilor de la SIF Oltenia din august2008 a fost o premieră în acest sens.

CNVM a dispus luni şi convocarea AGA la firma Oltenia GrupInvest, controlată de SIF Oltenia, pentru a stabili dacă un membrual CA, Carmen-Ioana Popescu, fost consilier al preşedintelui SIF,va fi menţinut în funcţia de conducere. Popescu a fost aleasă şi înfuncţia de membru al CA al SIF Oltenia la alegerile din urmă cu doiani.

Titlurile SIF Oltenia pierdeau ieri 2,4% pe cel mai ridicatrulaj din piaţă şi se tranzacţionau la un preţ de 1,22 lei/acţiune.La acest nivel, capitalizarea companiei este de circa 165 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO