Burse - Fonduri mutuale

CNVM către Konieczny: Acuzaţiile despre listarea secundară sunt lipsite de temei

CNVM către Konieczny: Acuzaţiile despre listarea secundară sunt lipsite de temei

CNVM către Konieczny: Acuzaţiile despre listarea secundară sunt lipsite de temei

Autor: Roxana Pricop

29.10.2012, 00:07 966

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare a pieţei locale de capital, susţine că modificarea legislaţiei pentru a face posibilă listarea secundară a Fondului Proprietatea este o procedură complexă ce necesită timp şi califică drept acuzaţii fără temei declaraţiile managerului Greg Konieczny că CNVM nu vrea să respecte voinţa acţionarilor prin tergiversarea modificărilor.

Vineri, 26 octombrie, CNVM şi-a exprimat pentru prima dată punctul de vedere cu privire la listarea secundară la Bursa de Valori din Vaşovia a Fondului Proprietatea, printre cele mai valoroase companii din România, cu active de 3 miliarde de euro. Pentru ca listarea fondului la Varşovia să fie posibilă este necesară conectarea Depozita­ru­lui Central al Bursei de la Bu­cureşti cu Depozitarul Central al Bursei de la Varşovia, conectare ce necesită modificarea legislaţiei locale. Odată conectate cele două insti­tuţii, şi alte companii ro­mâ­neşti listate la Bucureşti ar putea migra pe Bursa de la Varşovia.

"Procesul de modificare a legislaţiei secun­dare, în cazul de faţă a regulamentului CNVM nr. 13 din 2005 privind autorizarea şi funcţio­narea depozitarului central, caselor de compensare şi contrapărţilor centrale şi a Regulamentului nr. 5 din 2010 privind utilizarea sistemului de conturi globale, presupune o abor­dare complexă, având în vedere că nu există un cadru legal armonizat la nivelul Uniunii Euro­pene şi legislaţie primară care să clarifice obli­ga­ţiile unui participant la sistemul de com­pensare - decontare în ceea ce priveşte legătura directă sau indirectă între doi depozitari centrali", a declarat Comisia.

Arbitrul pieţei de capital a adăugat că subiectul dublei listări face obiectul unor întâlniri informale între reprezentanţii depozitarilor centrali din România şi Polonia şi al unor discuţii între Comisie şi conducerea FP.

Comunicatul de presă a fost emis ca reacţie la afirmaţiile făcute de Greg Konieczny, managerul fondului, în cadrul unui interviu acordat joi, 25 oc­tombrie, agenţiei de presă Mediafax. Konieczny a declarat în interviu că CNVM nu respectă voinţa acţionarilor Fondului Proprietatea prin tergi­ver­sarea modificării unor regulamente care să permită fondului listarea la Varşovia.

"După mai bine de un an fără niciun progres în această direcţie, nu mai este o chestiune de răbdare, ci de o nerespectare clară a unei decizii comerciale, care a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de către acţionarii fondului", a declarat Konieczny pentru Me­diafax.

Acţionarii FP au aprobat de prin­cipiu în Adunarea Generală din aprilie listarea secundară, iar în luna iunie au dat votul final, însă mana­gerul pregăteşte listarea se­cun­dară din 2011. Pentru că votul primit de acţionari în iunie a ex­pirat, managerul a convocat AGA în noiembrie pentru a pre­lungi ter­me­nul în care se poate face listarea secun­dară a fondului, dar şi pentru a aproba bugetul pentru 2013 care include la chel­tuieli şi costurile cu listarea secundară.

"Acuzaţiile domnului Grze­gorz Konieczny la adresa CNVM sunt nefondate şi demonstrează fie o necunoaştere a legislaţiei româneşti, fie o intenţie clară de dezinformare a opiniei publice.

Conform legislaţiei naţionale, hotărârile adu­nă­rilor generale ale acţionarilor AGA devin opo­za­bile terţilor după momentul înregistrării lor la Oficiul Registrului Comertului şi al publicării în Mo­nitorul Oficial al României. Hotărârea AGA a FP privind planul de listare secundară nu este înre­gis­trată până în acest mo­ment şi face obiectul unor litigii. În acest con­text, afirmaţiile domnului Grze­gorz Ko­nieczny referi­toa­re la activitatea CNVM sunt lipsite de temei şi nu pot fi susţinute", a pre­cizat Comisia.

Ioana Sfîrăială, acţionar al fondului, a blocat în instanţă aproape toate deciziile AGA, printre care se află şi decizia privind listarea la Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO