Burse - Fonduri mutuale

Claudiu Cazacu, XTB: Carantinarea Europei ia prin surprindere oamenii, companiile şi bursele. În ce constau riscurile şi oportunităţile noului peisaj

Austria a intrat de luni într-o potenţială perioadă de lockdown de 20 de zile

Austria a intrat de luni într-o potenţială perioadă de lockdown de 20 de zile

Autor: Eduard Ivanovici

26.11.2021, 12:32 1874

Puternica accelerare a infecţiilor cu coronavirus a luat prin surprindere Europa, care se gândea până de curând la relaxare şi normalizare, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist al XTB România, casă de brokeraj specializată în bursele internaţionale.

Creşterea numărului de cazuri a adus situaţii care păreau să ţină de o etapă depăşită: Austria a impus carantina, la fel şi Slovacia, cu un număr de cazuri chiar mai ridicat.

De asemenea, Germania şi Olanda iau în calcul restricţii severe, după un val pe care puţini l-ar fi estimat la asemenea nivel. Recordul de infectări per milion pe ultimele 7 zile l-a determinat pe ministrul sănătăţii din Germania să afirme: probabil, până la finalul iernii, aproape toată populaţia din Germania se va fi vaccinat, vindecat sau murit.

Scăderi abrupte vineri dimineaţă pe bursele europene. Motivul principal: o nouă variantă mutantă de coronavirus, descoperită în Africa de Sud

Rata de vaccinare pe continent este destul de ridicată, 65,8% schema completă, şi 70,1% cu cel puţin o doză, potrivit ECDPC (European Centre for Disease Prevention and Control), dar se pare, insuficientă pentru a opri răspândirea noilor variante.

Cu toate acestea, speranţele sunt legate de aprobarea medicamentelor care ar putea uşura stresul asupra sistemului sanitar şi ar permite trecerea către un mod de răspuns mai puţin restrictiv, în lunile următoare. Pentru moment, însă, Europa trebuie să se adapteze la noua conjuctură.

Potrivit unui reper compus al percepţiei din economie, cu valoare neutră la 50, indicele de activitate al PMI a revenit în raportul din noiembrie la 55,8 puncte. Asta, după ce coborâse în octombrie la un minim al ultimelor 6 luni, cu o performanţă relativ mai bună pentru sectorul serviciilor, în salt la 56,6 în noiembrie, de la 54,6 în octombrie. The Purchasing Managers' Index (PMI) oferă indicii despre tendinţele economice, atât separat pe domeniile manufacturier şi al serviciilor, cât şi agregat.

Angajaţilor le este tot mai uşor să îşi găsească loc de muncă: ritmul de adăugare de noi job-uri a ajuns la un nivel depăşit doar o singură dată în ultimii 21 de ani.

Totuşi, optimismul referitor la perspective a atins un minim al ultimelor 10 luni.

După un an greu, în care scăderea economică de 6.3% în 2020 a fost aproape dublă faţă de cea înregistrată în SUA, Europa se aşteaptă la o revenire de 5% în 2021 şi nu îşi permite o erodare pe final de an a impulsului pozitiv, mai ales că pericolul unor frâne induse de sistemul de aprovizionare şi criza energiei e în apropiere, argumentează Claudiu Cazacu.

Posibilitatea de a creşte cu 4,3% în 2022, potrivit estimărilor Comisiei Europene, e de asemenea în strânsă dependenţă cu evoluţia acestor luni, putându-se contura imaginea unor riscuri pe termen scurt peste nivelul celor percepute de piaţă.

Indicele german DAX a pierdut doar 2,6% din vârf până la închiderea de miercuri, deşi înregistrase în timpul şedinţei un minim la distanţă de 3,4% de vârf.

Situaţia actuală poate aduce, în funcţie de orizontul de timp şi profilul de risc acceptat, şi oportunităţi.

Politica monetară se păstrează în zona foarte stimulativă, ceea ce înseamnă vânt în pânzele investitorilor, câtă vreme nu se adună alte surse de risc sever, mai ales în condiţiile în care inflaţia depăşeşte remunerarea prin depozite.

Potrivit lui Jeremy Siegel, profesor la Wharton, SUA, recunoscut pentru abordarea sa foarte favorabilă acţiunilor, deşi o creştere a dobânzilor în decembrie ar putea aduce o lovitură pieţei bursiere din SUA, el păstrează portofoliul având în vedere lipsa unor plasamente alternative atractive.

Nivelul relativ ridicat al evaluărilor din pieţe şi aşteptările de întărire a politicii monetare în SUA pot pune presiune pe apetitul investitorilor instituţionali pentru acţiuni. Aceasta - în timp ce Europa este în urmă, iar randamentele în Germania la titlurile de stat pe 10 ani sunt în continuare negative.

Însă retailul, care a surprins prin gradul înalt de participare la piaţă anul acesta, ar putea relua activitatea. Numele alese ar putea fi, din nou, din sectorul autovehiculelor electrice, însă inclusiv firme recent listate, pe lângă potenţialul de a reactiva apetitul pentru ”meme stocks”, de urmărit în perioada de iarnă. Pe lângă titluri deja istorice precum Gamestop, este probabil că vor fi căutaţi noi candidaţi la „gloria” unor forumuri Reddit, cu efect în valoarea de piaţă, adaugă reprezentantul XTB.

În sectoarele „tradiţionale", titlurile din comerţul european, alături de cele din zona de vacanţe şi călătorii, afectate temporar de restricţii, ar putea stârni interesul pieţelor pe un orizont mediu, o dată cu depăşirea fazei acute şi dorinţa de revenire la socializare şi descoperirea unor noi locuri, sau pur şi simplu evadarea din graniţele prea cunoscute ale propriei locuinţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO