Burse - Fonduri mutuale

Ciudin, Carpatica: Ma astept la o corectie a pietei din aprilie

Ciudin, Carpatica: Ma astept la o corectie a pietei din aprilie
31.03.2010, 23:31 24

Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de ieri in scadere lanivelul tuturor indicilor din piata, insa pe o volatilitate extremde scazuta, cea mai mare corectie fiind inregistrata de societatilefinanciare, grupate sub BET-FI, care a coborat cu 0,5% fata dereferinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri dinpiata, a coborat cu 0,4%, in timp ce indicele sectorului energeticBET-NG, a pierdut circa 0,1% fata de cotatia de marti. Parerilebrokerilor sunt impartite in ceea ce priveste evolutia pe termenmediu a Bursei, iar daca unii apreciaza la 70% sansele de crestere,altii se asteapta la o corectie a pietei incepand de lunaaceasta.
"Din februarie avem un trend ascendent cu aprecieri prea mari, carenu este tocmai o evolutie normala pentru o bursa matura.Aprecierile devin mai greu de sustinut si mai degraba ma astept lao corectie ceva mai abrupta in piata, de peste 20%", a declaratAdrian Ciudin, directorul de tranzactionare al societatii deintermediere Carpatica Invest.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai marescadere la categoria societatilor financiare, de aproape 1,2% fatade referinta, actiunile coborand de pe maxime si atingand un pretde 0,86 lei/actiune. Restul SIF-urilor au marcat scaderi cuprinseintre 0,5% pe actiunile SIF Oltenia (SIF5) si 0,7% pe titlurile SIFMoldova (SIF2). Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit sainchida pe plus, cu un avans de 0,6% fata de referinta.
"La primul semnal de scadere ceva mai pronuntata, cred ca vom vedeaun val de marcari de profit in piata. Prima data cred ca vom vedeascaderi pe cele mai lichide titluri din piata, pe SIF-uri si petitlurile bancare spre exemplu, iar in timp scaderile se vor mutasi catre titluri mai putin lichide. In orice caz, vom vedea ocrestere a lichiditatii incepand din aprilie", a adaugat Ciudin.Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri pe piata principala deactiuni s-a ridicat la 6,7 mil. euro, in timp ce rulajul BVB a fostde peste 33,2 mil. euro, diferenta fiind data de transferurile pepiata de obligatiuni.
Printre putinele titluri care au reusit sa inchida in urcare insedinta de ieri s-au numarat actiunile companiilor din sectorulconstructiilor utilitare Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov(COMI), care au avansat cu 3,6% si respectiv 5,2%. Cele douacompanii au inregistrat de asemenea printre cele mai mari rulajedin piata, de aproape 4 mil. lei. Si actiunile Broker Cluj auinchis tot pe verde, cu un avans de aproape 2,6% fata de cotatia dereferinta, actiunile societatii de intermediere atingand cotatia de0,365 lei/unitate.
"Nu cred ca vom vedea o schimbare de trend. Nu exista stiri atat denegative si nici asteptari pesimiste din partea investitorilorincat sa asistam la scaderi extrem de mari. Corectia va fi maidegraba o evolutie normala, tinand cot de aprecierile puternice dinultima luna", a incheiat Ciudin.
Titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat ieri una dintre celemai mari scaderi din sector, de 3% fata de cotatia de marti, intimp ce actiunile OMV Petrom (SNP) au pierdut aproape 1,2%,coborand astfel la pretul de 0,344 lei/actiune. Cea mai marescadere de ieri a fost inregistrata de titlurile Mecanica Ceahlau(MECF), care au pierdut peste 5%, actiunile producatorului deutilaje agricole coborand la pretul de 0,103 lei/unitate.


De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Dafora Medias (DAFR), care continua sainregistreze cresteri puternice, dupa ce a anuntat alte contractede lucrari de infrastructura.
  • Evolutia titlurilor Condmag Brasov (COMI), care urca in urmaincluderii actiunilor in cadrul indicelui principal, BET.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit peminus in sedinta de ieri pe un rulaj ceva mai ridicat, insa pe ovolatilitate in scadere.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continua sainregistreze pierderi pentru a treia oara consecutiv in aceastasaptamana.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL), care ieri au marcatcea mai mare corectie din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO