Burse - Fonduri mutuale

Ciorcila spera sa faca din zece actiuni ieftine una scumpa la TLV

Ciorcila spera sa faca din zece actiuni ieftine una scumpa la TLV

Horia Ciorcila detine 5% din Banca Transilvania

04.09.2008, 19:23 93

Actionarii Bancii Transilvania au aprobat consolidarea valorii nominale a actiunilor de la 0,1 lei la 1 leu si programul de rascumparare a maxim 5% din actiuni in vederea stabilizarii pretului de pe Bursa.
"In urma majorarilor de capital din ultimii ani am produs un numar extrem de mare de actiuni. Practic am ajuns sa avem mai multe actiuni decat companiile mari din SUA. Acesta a fost principalul motiv pentru care am hotarat consolidarea valorii actiunilor. Credem insa ca aceasta masura va oferi si un plus de stabilitate pretului actiunilor", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.
In prezent, Banca Transilvania are 10,291 de miliarde de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei. Dintre companiile listate pe Bursa de la Bucuresti doar Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au mai multe actiuni, cu 56,64 mld. actiuni, respectiv 21,1 mld. actiuni. In comparatie, Citibank si Bank of America, doua dintre cele mai mari banci din SUA, au in jur de 5 mld. actiuni.
In cadrul operatiunii de consolidare, actionarii Bancii Transilvania vor primi o actiune cu valoarea nominala de 1 leu pentru fiecare 10 actiuni detinute la data de inregistrare, stabilita pentru 19 septembrie, numarul total de actiuni urmand sa se reduca la circa 1,05 miliarde. Teoretic, aceasta operatiune nu are niciun efect asupra capitalizarii bancii, astfel ca pretul actiunilor pe Bursa ar trebui sa creasca de 10 ori, de la circa 0,3 lei in prezent la aproape 3 lei.
Ultima operatiune de acest fel de pe Bursa a fost derulata de catre BRD in 2005. Cea mai mare banca listata a realizat atunci o operatiune mai complexa in cadrul careia a realizat o majorare de capital, prin marirea valorii nominale a actiunilor de la 0,3 lei la 0,5 lei, concomitent cu o consolidare a valorii actiunilor de la 0,5 lei la 1 leu. Titlurile BRD au fost suspendate atunci de la tranzactionare timp de doua luni, la revenirea pe Bursa capitalizarea bancii crescand cu 30% peste valoarea anterioara. Atunci insa Bursa se afla pe un trend ascendent, iar celelalte actiuni din piata crescusera destul de mult cat timp BRD a fost suspendata.
Actionarii Bancii Transilvania spera insa sa mai urce valoarea de piata a titlurilor prin programul de rascumparare si stabilizare. Potrivit unei decizii a AGA, Consiliul de Administratie a fost mandatat sa rascumpere pana la 5% din titlurile bancii pe o perioada de 18 luni, la preturi cuprinse intre 0,28 lei si 0,4 lei, respectiv 2,8 lei si 4 lei dupa consolidare. Prin acest program, conducerea bancii isi propune practic sa aduca valoarea actiunilor peste nivelul de 0,4 lei/actiune, dupa ce titlurile au pierdut circa 45% de la inceputul anului.
"N-am stabilit inca detaliile programului de rascumparare. Mai intai trebuie sa asteptam publicarea hotararilor AGA in Monitorul Oficial, dupa care mai trebuie parcurse cateva etape. Important e ca am luat aceasta hotarare, iar actionarii s-au aratat incantati de aceasta masura", a spus Ciorcila.
El mai spune ca fondurile pentru rascumpararea actiunilor vor fi asigurate din profitul inregistrat in acest an.
"Avem deja un profit brut de circa 75 de milioane de euro din vanzarea Asiban la care se adauga profitul din primul semestru. Putem cumpara oricat intre 0 si 5% din actiuni si oricand pe o perioada de 18 luni", a precizat Ciorcila.
Valoarea programului de rascumparare este de maxim 59 mil. euro, luand in calcul pachetul maxim de 5% si limita superioara de pret de 0,4 lei/actiune.
Banca a obtinut in primul semestru un profit net de 111,4 mil. lei (30,3 mil. euro), in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut.
Capitalizarea Bancii Transilvania se ridica in prezent la circa 890 mil. euro, luand in calcul si cele circa 305,5 milioane de actiuni din majorarea cu aporturi in numerar derulata in acest an, care nu au fost inca inregistrate la Depozitarul Central.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO