Burse - Fonduri mutuale

Cine trage în jos indicele bursier BET-FI, SIF-urile sau Fondul Proprietatea?

Cine trage în jos indicele BET-FI, SIF-urile sau Fondul Proprietatea?

Autor: Andrei Chirileasa

25.05.2011, 23:53 2062

Indicele BET-FI, cunoscut până de curând ca indicele SIF-urilor,a scăzut ieri sub nivelul de la începutul anului, după ceînregistra la sfârşitul primului trimestru o creştere de 23%.

Coincidenţă sau nu, "problemele" SIF-urilor au început odată cuintroducerea în indicele BET-FI a titlurilor Fondului Proprietatea(FP), la finele lunii martie. Fondul Proprietatea a primit şi ceamai mare pondere în structura indicelui, de 30%.

Din acel moment, indicele BET-FI a pierdut circa 19,4%, încondiţiile în care acţiunile FP au scăzut cu 21%. Pe de altă parte,şi SIF-urile au înregistrat corecţii semnificative cuprinse între17% şi 22%.

Brokerii spun însă că nu este o legătură directă între scădereaac­ţiu­nilor SIF şi a titlurilor FP.

"Cred că Fon­dul Proprietatea are cauze mult mai particulare: evorba de ce face Guvernul cu acele acţiuni pe care trebuie să lecedeze. O similitudine este însă faptul că şi la SIF-uri şi la FPfondurile de investiţii stră­ine sunt destul de bine reprezentateşi unii investitori ar putea să le bage în ace­eaşi oa­lă", spuneAdrian Mă­nă­ilă, proprietarul fir­mei de brokeraj Eldainvest dinGalaţi.

La FP scăderea este determinată în special de aşteptă­rileinvestitorilor privind intrarea în piaţă a unui pachet semnificativde acţiuni ca urmare a reluării procesului de despăgubire prinANRP. Deşi până acum pachetele de acţiuni cedate de MinisterulFinanţelor nu au fost foarte mari, presiunea la vânzare a fostridicată, în condiţiile în care foştii proprietari, care au primitacţiunile ca despăgubire, deţin în continuare pachete importante,iar unii s-au grăbit să vândă. La cumpărare sunt preponderentfonduri străine, cărora le convine ca preţul să scadă şi să cumpereacţiunile mai ieftin, având în vedere că mulţi dintre ei cumpără petermen lung uitându-se mai ales la valoarea activelor fondului.

Ieri, acţiunile FP au pierdut peste 3% şi s-au realizattransferuri cu peste 0,4% din capitalul social, cele mai mari dinultima lună.

De cealaltă parte, SIF-urile au scăzut mai puternic în zilelecând s-au înregistrat scăderi şi pe pieţele externe, fiind mult maiputernic corelate cu evoluţia burselor din SUA şi din vestulEuropei, semn că străinii au fost mai activi la vânzare.

O posibilă explicaţie, neconfirmată însă de piaţă, este că pemăsură ce discount-ul la care se tranzacţionează acţiunile FPcreşte, unii investitori pot fi tentaţi să vândă SIF-uri şi săcumpere FP.

La finele şedinţei de ieri, titlurile FP se tranzacţionau cu 60%sub valoarea activului net unitar (VUAN) de la finele lunii martie,de 1,2 lei/acţiune. La SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2)discounturile sunt de circa 50%, iar la celelalte trei SIF-uriacestea depă­şesc 60%.

"Discounturile sunt comparabile cantitativ, dar calitativmotivele pentru care sunt acordate sunt diferite. La FP sunt acesteacţiuni aşteptate în piaţă, dar şi faptul că multe companii la carefondul are participaţii sunt controlate de stat şi nu sunt listate.La SIF-uri, participaţiile nelistate sunt reprezentate în specialde pachetele de la BCR, iar discountul este dat mai ales pentrumanagement şi pentru modul în care sunt trataţi acţionarii", aexplicat Mănăilă.

În plus, la SIF-uri o mare parte din discount este dată şi depragul de deţinere de 1%. Proiectul de majorare a pragului laSIF-uri este blocat în Camera Deputaţilor de peste un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO