Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei şapte manageri Pilon II de Pensii care au 66 mld. lei pe mână, adică economiile pentru pensie a 7,6 milioane de români: 3 femei şi 4 bărbaţi

Cine sunt cei şapte manageri Pilon II de Pensii care au...

Autor: Liviu Popescu

02.09.2020, 00:08 7480

În unele cazuri, pe site-urile administratorilor, informaţii detaliate despre conducere lipsesc, fiind menţionate doar numele persoanelor respective.

Andreea Pipernea (NN Pensii), Virgil Ichim (Allianz Ţiriac Pensii Private), Oana Velicu (Metropolitan Life Pensii Pri­vate), Marius Raţiu (Aegon Pensii Private), Radu Crăciun (BCR Pensii), Ioan Vreme (Generalii Pensii) şi Alina Andreescu (BRD Pensii) sunt directorii generali ai societăţilor de administrare de pensii private Pilon II şi care sunt responsabili pentru economiile de bătrâneţe a 7,6 milioane de salariaţi români.

Absolvenţi ai Academiei de Studii Econo­mice din Bucureşti, dar şi de Politehnică, câţiva în aceeaşi funcţie de la înfiinţarea sistemului de pensii private în România din 2008, iar alţii numiţi în funcţie în 2019, cei şapte directori generali (CEO) ai administratorilor de pensii private Pilon II  dezvoltă strategia investiţio­nală în beneficiul a milioane de români.  

Cei şapte manageri, dintre care unii şi-au început cariera profesională chiar la societatea de administrare pe care au ajuns acum să o conducă, au pe mână 66,3 miliarde de lei investite în acţiuni listate la bursa de la Bucureşti dar şi pe pieţe externe, titluri de stat şi obligaţiuni corporative, SIF-uri, depozite bancare, arată datele agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Introdusă în anul 2008 de către statul român, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau 35 de ani la acel moment, pensia privată Pilon II este administratrată privat prin contribuţia de 3,75% din venitul brut lunar pe care o trimit fiecare din cei 7,6 milioane de români.

Doar că în unele cazuri, pe site-urile administratorilor, adică a celor la care salariaţii români virează lunar 760 mil. lei în mod obligatoriu, informaţii detaliate despre conducere, în special CEO, precum CV, experienţă, facultatea absolvită, performanţă investiţională, lipsesc fiind menţionate doar numele persoanelor respective.

Unii administratori prezintă activitatatea, parcursul profesional, dar chiar şi o fotografie al celui care administrează economiile pentru bătrâneţe, precum Metropolitan Life Pensii Private în cazul Oanei Velicu, în timp ce alţii, precum Generali Pensii, au menţionat doar numele CEO-ului, în acest caz Ioan Vreme.

Câteva informaţii despre cei care administrează pensiile private pot fi găsite şi pe site-ul Asociaţiei Administratorilor de Pensii Private (APAPR), dar doar pentru cei care fac parte din conducere, precum Radu Crăciun (BCR Pensii), Andreea Pipernea (NN Pensii), Virgil Ichim (Allianz Ţiriac Pensii Private) şi Marius Raţiu (Aegon Pensii). În unele cazuri, pe propriile site-uri, astfel de informaţii lipsesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO