Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei mai mari acţionari ai Romgaz Mediaş

Cine sunt cei mai mari acţionari ai Romgaz Mediaş

Autor: Radu Bostan

21.04.2015, 00:03 2846

Romgaz Mediaş (simbol bursier SNG) este cel mai mare producător de gaze naturale din ţară şi a doua companie după capitalizarea pe bursa de la Bucureşti, de 13,4 miliarde de lei.

După Ministerul Energiei, care deţine 70% din acţiuni, şi Fondul Proprietatea (FP), care mai are un pachet de 10% din capitalul companiei, cei mai mari acţionari ai producătorului de gaze naturale sunt investitori instituţionali - fonduri de investiţii, fonduri mutuale şi fonduri de pensii - care împreună deţin puţin sub 5% din acţiuni.

Potrivit datelor disponibile în terminalul Bloomberg, cel mai important acţionar este Schroders ISF Frontier Markets Equity Fund, un fond de investiţii administrat de compania britanică Schroders şi axat pe plasamentele în pieţe de frontieră, aşa cum este România. Schroders are o participaţie de 1,05% la Romgaz, care valorează 141,4 milioane de lei la preţul actual al titlurilor SNG.

Un fond al BlackRock, cel mai mare manager de bani din lume, deţine 0,93% din acţiunile Romgaz, cu o valoare la zi de 125,4 milioane de lei, potrivit datelor din terminalul Bloomberg, actualizate la 16 aprilie 2015. Franklin Resources, un fond care face parte din grupul Franklin Templeton, alături de administratorul Fondului Proprietatea, deţine 0,75% din acţiunile SNG.

Eaton Vance, o firmă de administrare a averii, deţine pentru clienţii săi 0,31% din titlurile SNG, în timp ce banca americană Morgan Stanley controlează 0,22% din acţiunile producătorului de gaze naturale.

Cei mai mari acţionari locali ai Romgaz sunt societăţile de investiţii financiare (SIF), în frunte cu SIF Moldova (SIF2), care deţinea 0,24% la sfârşitul anului trecut. Luând în calcul şi participaţiile SIF Transilvania (SIF3), de 0,17%, şi SIF Banat-Crişana (SIF1), de 0,15%, SIF-urile controlau la finele anului trecut 0,56% din acţiunile Romgaz, cu o valoare de 75,2 milioane de lei.

Compania a propus acordarea unui dividend brut de 3,15 lei/acţiune, care ar aduce un randament de 9% raportat la preţul actual al acţiunilor SNG. Titlurile producătorului de gaze naturale sunt în scădere cu 1,5% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO