Burse - Fonduri mutuale

Cine câştigă din ridicarea pragului la SIF-uri

Cine câştigă din ridicarea pragului la SIF-uri

Autor: Andrei Chirileasa

18.11.2011, 00:08 3173

Luni, investitorii află dacă pragul la SIF-uri va fi sau nu ridicat de la 1% la 5%, miza votului din Camera Deputaţilor fiind de câteva sute de milioane de euro, bani pe care acţionarii SIF-urilor i-ar putea câştiga în cazul în care votul va fi favorabil.

În prezent, SIF-urile au câteva milioane de acţionari, marea majoritate fiind persoane care au subscris în "cuponiadele" din anii '90. Aceştia vor putea să-şi vândă ac­ţiu­nile mai scump, în cazul în care pragul va fi majorat, deoarece investitorii mari vor putea să acumuleze pachete mai mari. În 2005, când pragul de deţinere a fost majorat de la 0,1% la 1%, acţiunile SIF-urilor au crescut în medie cu 170%. În acea perioadă, zeci de mii de acţionari au venit la brokeri să-şi vândă acţiunile.

Principalii câştigători ai ridicării pragului sunt însă marii investitori, fonduri de investiţii locale şi străine, care au ajuns în ultimii ani să deţină pachete de până la 1% din acţiunile SIF-urilor. ING, East Capital, Artio, fondurile de pensii locale deţin pachete mari de acţiuni la SIF-uri. Ei ar putea fi interesaţi să-şi majoreze deţinerile.

Printre acţionarii mari de la SIF-uri se mai numără investitori precum Dumitru Tudor, Horia Ciorcilă, Octavian Radu şi alte nume cunoscute din businessul local.

Acum, SIF-urile sunt evaluate pe Bursă la circa 650 mld. euro, în condiţiile în care valoarea activelor se ridică la 1,4 mld. euro. Discountul ar putea scădea de la 55% în prezent la 20-30%, ceea ce îns­eam­nă că acţionarii ar câştiga câteva sute de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO