Burse - Fonduri mutuale

Cine avea acţiuni Google are acum de două ori mai multe

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

07.04.2014, 00:06 2497

Grupul american Google, cea mai valoroasă companie de internet din lume, cu o capitalizare de 367 mld. dolari, şi-a înjumătăţit preţul acţiunilor tranzacţionate pe bursă la circa 545 do­lari/titlu, ca urmare a operaţiunii de splitare a acţiunilor. Fiecare investitor care deţinea o acţiune a mai primit, începând de joi, 3 aprilie, o acţiune gratuită nepurtătoare de drepturi de vot.

Înainte de splitare, Google avea emise două clase de acţiuni: clasa A, ce dă dreptul la un vot pentru fiecare ac­ţiune, şi clasa B, care sunt deţinute de managerii Google şi dau dreptul la 20 de voturi pentru fiecare acţiune. Începând cu data de 3 aprilie, Google a emis o nouă clasă de acţiuni, clasa C fără drepturi de vot. Fiecare deţinător de acţiuni clasa A a primit câte o acţiune din clasa C, iar preţul acţiunilor a fost înjumătăţit la 545 de dolari/titlu. Astfel Google a ieşit din clubul exclusivist al companiilor cotate la un preţ de 1.000 de dolari/acţiune.

Fondatorii Larry Page şi Sergey Brin sunt raportaţi de Wall Street Journal ca cei mai mari acţionari, cu deţineri de 56% din acţiunile gigantului IT. Prin emisiunea de acţiuni clasa C, cei doi acţionari îşi vor păstra nediluat controlul, însă vor putea să îşi remunereze angajaţii cu acţiuni din clasa C care nu dau drept de vot.

Odată cu splitarea, Google a schimbat şi simbolurile bursiere sub care se tranzacţionează acţiunile: clasa de acţiuni A se va tranzacţiona sub simbolul GOOGL, iar simbolul GOOG, folosit până pe 3 aprilie pentru acţiunile din clasa A, este preluat de acţiunile din clasa C care nu dau dreptul la vot.

Pe 4 aprilie, după ce splitarea acţiunilor a intrat în vigoare, acţiunile Google s-au depreciat puternic pe bursa americană NASDAQ, raportând un minus de 4,5%. Acţiunile Go­ogle se tranzac­ţio­nează şi pe sistemul alternativ al bursei de la Bucureşti. La Bucureşti se tranzacţionează clasa A de acţiuni, care va prelua simbolul GOOGL, şi acţiunile din clasa C cu simbolul GOOGC. Vineri, acţiunile GOOGL au scăzut cu 48,6%, la 1.865 de lei, fiind realizate două tranzacţii în valoare de 9.244 de lei. Acţiunile Google se tranzacţionează pe sistemul alternativ al bursei de la Bucureşti, la categoria internaţională, preţul fiind în moneda locală. În acest an, investitorii locali au tranzacţionat acţiuni Google în valoare de 261.000 de lei, rulaj mai mare decât al acţiunilor Aerostar Bacău sau Vrancart Adjud. Anul trecut, tranzacţiile cu titluri Google la Bucureşti au fost de 1,24 mil. lei, iar preţul în lei a crescut cu 52,5%. O explicaţie pentru nivelul de până acum al tranzacţiilor ar putea fi preţul foarte mare al unei acţiuni. Reducerea preţului ar putea creşte rulajele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO