Burse - Fonduri mutuale

Cine a urcat pretul actiunilor Fondului Proprietatea

10.03.2010, 23:00 73

Investitorii privati au devenit principalii jucatori din piatatranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), fondurilestraine de investitii intrand intr-un con de umbra, in conditiilein care pachetele mari de titluri scoase la vanzare sunt tot maiputine, potrivit surselor din piata.

In prezent pretul de tranzactionare este de 0,4 lei/actiune,respectiv 40% din valoarea nominala de un leu, potrivit persoanelorimplicate in intermedierea acestui tip de tranzactii. Raportat lafinele anului trecut, actiunile FP s-au apreciat cu 60%, mult pestecresterea de 17% a bursei.

Pe bursa de la Viena, unde sunt tranzactionate produse derivatede tip "warrant" care au ca activ suport pachete de 500.000 deactiuni FP, pretul warrant-urilor era de 51.900 de euro pe 4martie, cotatie la care un titlu valoreaza 0,1038 euro sau 0,424lei.

"Acum sunt foarte multe persoane fizice implicate in tranzactiicu actiuni FP. Unii dintre ei provin din randul clientilor deprivate banking ai bancilor, care au renuntat la depozitele bancaresi isi investesc banii in actiuni FP. Fondurile straine deinvestitii nu mai sunt la fel de active ca in anii trecuti, poatesi din cauza absentei pachetelor mari de actiuni scoase lavanzare", spune un broker.

Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prinintermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintrevanzatori si cumparatori, fiind dependente de disponibilitateavanzatorilor de a vinde, dar si de procesul de innoire aactionariatului de care este responsabila Autoritatea Nationalapentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Fondurile si-au facut plinul

In prezent, patru fonduri straine de investitii, printre care senumara Cartesian, East Capital si Coneglen, detin cumulat 5,89% dincapitalul FP. Produsul structurat lansat de firma ceha de brokerajWood si listat pe bursa vieneza ofera o alternativa mult maitransparenta fata de modul local de tranzactionare, investitoriiinstitutionali precum fondurile straine preferand sa devinaindirect actionari la FP prin achizitia unui warrant.

"Cel mai spectaculos lucru care s-a intamplat in 2010 cuactiunile FP a fost lansarea produsului structurat de catre Wood.Alaturi de acest eveniment, semnarea contractului de administrarecu Franklin Templeton este un semnal ca Fondul a intrat pe un drumfara intoarcere spre listare", a spus Nicolae Ivan, reprezentantulfondului american Cartesian, care detine 2,85% din Fond.

Un alt eveniment care ar putea decide evolutia pretuluiactiunilor FP in urmatoarele luni este distribuirea dividendelor,mai spun brokerii. Fondul a incheiat 2008 si 2009 cu profiturirecord, de 467 mil. lei si respectiv 730 mil. lei. Distribuireadividendelor catre actionari este in prezent blocata de reglareacapitalului social, mai exact stergerea unui pachet de peste 500mil. actiuni ramase neplatite de Ministerul Finantelor dincapitalul Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO