Burse - Fonduri mutuale

Cinci ani de când MedLife a deschis calea antreprenorilor români pentru Bursă: Prin listarea din 2016, după opt ani de secetă, Mihai Marcu le-a deschis ochii antreprenorilor şi le-a arătat că pot obţine finanţare fără a fi nevoie să vândă pachetul integral de acţiuni

Cinci ani de când MedLife a deschis calea...

Autor: Liviu Popescu

22.12.2021, 00:08 1565

Prin listarea la Bursă în 2016, fiind prima astfel de companie după o secetă de opt ani, MedLife le- a deschis ochii antreprenorilor şi le-a arătat că pot obţine finanţare de la investitori fără a fi nevoie să vândă pachetul integral de acţiuni.

Miercuri 21 decembrie 2016. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun şi pen­tru prima oară după o pauză de opt ani la bursă intră la tran­zac­ţionare o companie antre­pre­norială, lider în sectorul de acti­vi­tate – servicii medicale pri­vate. Cu alte cu­vin­te, inclusiv pacienţii aces­tei companii pu­teau deveni investitori.

Doar că ceea ce probabil puţini gân­deau la acel moment era că aceas­tă pri­mă listare de după cea a TeraPlast din 2008 avea să dea startul rosto­golirii unui bulgăre de ve­niri an­tre­pre­noriale şi să deschidă ochii antre­pre­norilor pentru piaţa de capital: finan­ţarea se poate obţine fără a fi ne­voie să cedeze pachetul majoritar sau pachetul semnificativ de acţiuni.

Cu un stat român incapabil să în­ţeleagă rolul listărilor de la Ponta din 2013 încoace, MedLife a înţeles în 2016 că Bursa de Valori Bu­cureşti este şi a antreprenorilor şi că investitorii au suficientă putere financiară pen­tru a susţine pla­nurile de dez­voltare. Au urmat Digi Com­mu­ni­ca­tions, Sphera (KFC, Pizza Hut), Transilvania Broker în 2017, Purcari în 2018, alte zeci de listări pe seg­mentul AeRO, alte trei listări pe segmentul principal în 2021.

Rezultatul: de la listarea din 21 de­cembrie 2016 încoace MedLife şi-a răsplătit investitorii cu un randament de 400%, peste cel de 76% al indicelui principal BET, cu o triplare a cifrei de afaceri şi o creştere substanţială a profitabilităţii.

„Cred că a fost poate cea mai bună decizie strategică luată vreodată de Medlife (cea de listare - n.red.)“, spune Mihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLife.

Mihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLifeMihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLife

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO