Burse - Fonduri mutuale

Chisu: Ma astept ca piata sa opuna o rezistenta tot mai mare la scaderi

06.03.2008, 17:40 27

Bursa a inregistrat ieri o crestere usoara, rulajele din piata mentinandu-se in continuare foarte reduse. Brokerii sunt de parere ca in absenta strainilor din piata Bursa nu-si gaseste o tendinta de evolutie, iar prezentele din piata ale romanilor sunt destul de anemice.
"Piata pare sa nu intre pe o directie pe termen scurt. Multa lume asteapta un semnal, care in ultimele zile nu a aparut, insa se observa faptul ca piata romaneasca nu mai este la fel de cuplata cu cea externa", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Majoritatea pietelor europene inregistrau ieri avansuri usoare, in conditiile in care analistii erau de parere ca unele actiuni au inregistrat scaderi mai mari decat ar fi meritat.
Spre finele sedintei de ieri, indicele german DAX urca cu 1,4%, cel englez FTSE 100 inregistra o apreciere de 0,8%, iar indicele francez CAC 40 se aprecia cu 1,4%.
"Lichiditatea este foarte redusa insa este bine ca volatilitatea este in scadere. Cred ca suntem aproape de minimele de pe termen mediu. Odata ce indicatorii macro se vor apropia de valorile normale, probabil incepand cu luna aprilie, este posibil ca si fondurile de investitii sa-si manifeste interesul pentru piata noastra", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza din cadrul Broker Cluj.
Cel mai mult s-au apreciat ieri SIF-urile, care au castigat in medie 1,4%.
Indicele BET a inregistrat o crestere nesemnificativa, de 0,2%, dupa ce principalele titluri lichide au inregistrat variatii de pana la 0,5%.
"Ceea ce lipseste pietei este consistenta pentru ca in lipsa strainilor investitorii nu actioneaza grupat si nu pot da un trend. Romanii sunt extrem de speculativi si prefera sa intre pe o tendinta a pietei pe termen mediu sau lung, care este data de straini", considera Chisu.
El este de parere ca rezultatele bune ale companiilor nu au fost suficiente pentru a atrage mai multi cumparatori pe Bursa si in continuare se asteapta semnalul dat de straini.
"Pentru urmatoarea perioada ma astept ca piata sa intre intr-o perioada de consolidare si sa manifeste o rezistenta tot mai mare la scaderi. Este foarte probabil sa ne aflam la fundul sacului, dar nu avem inca semnalele pentru a confirma acest lucru", spune Mihai Chisu.

Actiunile societatii de investiTii financiare Muntenia (SIF 4) au inregistrat ieri o corectie de 3,4%, pe fondul unor tranzactii care au atins nivelul de 1,9 milioane de lei (circa 510.000 de euro). Celelalte titluri SIF au inregistrat de asemenea cresteri, insa ceva mai temperate, acestea situandu-se ieri in topul tranzactiilor de ieri de la Bursa. O actiune SIF Muntenia a incheiat sedinta bursiera la un pret de 1,83 lei/actiune, cu 24% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut. Cotatia SIF Muntenia s-a mentinut in ultimele saptamani in jurul nivelului de 1,8 lei/actiune. La sfarsitul lunii ianuarie, valoarea de piata a societatii era cu 27% mai mica decat valoarea activelor sale.

Titlurile Flamingo International (FLA), retailerul de produse electronice, electrocasnice si IT&C, a incheiat sedinta bursiera de ieri pe zero, tranzactiile desfasurate nemodificand cotatia companiei. La inchiderea sedintei bursiere pretul de achizitie al unei actiuni Flamingo era de 0,285 lei/actiune, aproape de maximul atins pe parcursul zilei de ieri si cu circa 17% sub pretul de la finalul anului precedent. Cu o cota de 11,6% din piata de IT&C din Romania compania a anuntat la sfarsitul lunii trecute o investitie de peste 1,5 milioane de euro pentru inaugurarea unui nou magazin Flamingo Worl in parcul de retail Colloseum din Capitala.

Actiunile Antibiotice Iasi (ATB), producatorul autohton de medicamente, au inchis sedinta de ieri la acelasi nivel din sedinta precedenta. Guvernul a anulat pentru a treia oara privatizarea Antibiotice celui mai important producator de medicamente ramas in portofoliul statului, dupa un proces inceput in urma cu aproape opt ani. Reprezentantii AVAS intentioneaza sa reia oferta de privatizare a companiei, urmand ca vanzarea pachetului de 53% detinut de stat sa se faca de aceasta data in baza legilor privatizarii. Ultimul pret de transfer al unei actiuni Antibiotice a fost de 1,6 lei/actiune, cu 21% sub cel de la inceputul acestui an.

Actiunile Rolast Pitesti (RLS) au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, pe fondul carora aceste titluri s-au apreciat cu peste 16%. Evolutia vine dupa ce aceste titluri s-au mentinut o perioada destul de lunga in preajma aceluiasi nivel. Actiunile Rolast sunt tranzactionate la categoria necotate, rulajul cu aceste titluri cumuland ieri circa 14.200 de euro (52.800 de lei). Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania inregistra o pierdere de 6,4 milioane de lei (1,93 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 39,3 milioane de lei (11,8 milioane de euro). Ultima tranzactie cu actiunile Rolast Pitesti s-a derulat la un pret de 0,21 lei/actiune.

Titlurile Vastex Vaslui (VASX) au sarit cu peste 23%, aproape de maximul permis pe parcursul unei sedinte, pe un rulaj in crestere, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la circa 40.000 de euro (149.000 de lei). Aprecierea acestor titluri vine dupa ce producatorul de tesaturi si confectii si-a majorat anul trecut afacerile cu 33%, la 63,1 milioane de lei. Castigul companiei a urcat in 2007 cu circa o treime, la 4,65 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Vastex avea la sfarsitul anului trecut datorii totale in valoare de 14,3 milioane de lei, in timp ce creantele societatii se ridicau la 10 milioane de lei. Ultimul pret de cotare al actiunilor Vastex a fost ieri de 18 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO