Burse - Fonduri mutuale

Chisu, IFB: Treptat, strategiile investitorilor vor fi de "buy and hold"

Chisu, IFB: Treptat, strategiile investitorilor vor fi de "buy and hold"
08.03.2009, 17:56 23

Prima saptamana bursiera de luna aceasta a fost marcata de o volatilitate ridicata, cu o apreciere de 4,4% fata de ultima sedinta din februarie.

La nivelul indicelui BET, al celor mai lichide 10 companii, aprecierea saptamanala a fost de 6,2%, in vreme ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a consemnat cel mai mare avans din piata, cu o apreciere de 9,8%.
Aprecierea de vineri pe cei doi indici a fost de 4% si respectiv 3,5%, cresteri care au venit in urma anuntului CNVM care ar putea sa oblige actionarii indirecti care au peste 33% dintr-o companie sa lanseze oferte publice de preluare. Pentru perioada urmatoare brokerii sunt de parere ca atentia investitorilor se va indrepta catre societatile care vor anunta dividende, si ca exista sansa ca piata de capital sa intre intr-o conjunctura favorabila.
"Sunt sigur ca societatile care vor anunta dividende o sa beneficieze de o atentie sporita din partea investitorilor in aceasta perioada. Companiile care vor acorda dividende comparabile cu dobanzile bancare cu siguranta vor atrage cei mai multi investitori din doua mari motive: investitorii vor putea face rost astfel de bani, iar societatile dovedesc ca sunt viabile si pot trece peste aceasta perioada de criza", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de brokeraj IFB Finwest. Societatile vedeta din sedinta de vineri au fost companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC), cu crestere de 15% si companiile farma Zentiva (SCD) si Remedia Deva (RMAH), cu cresteri de 15% fiecare. Pe fondul evolutiilor pozitive inregistrate de companiile petroliere precum si de societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), indicele de profil, BET-NG, a urcat cu aproape 5%, cu putin sub pragul de 320 de puncte.
"Dividendele au ajuns un indiciu important, iar alaturi de evolutia societatilor in ultimul trimestru din 2008 si din primele trei luni ale acestui an, investitori isi pot fundamenta o strategie de intrare la cumparare. Vom vedea ca investitorii se vor indrepta treptat catre strategii de tipul "buy and hold", ceea ce presupune o maturizare a investitorilor pe piata de capital precum si o reducere a numarului de investitori speculativi", a adaugat Chisu.
La categoria SIF-uri, aprecierile au fost ceva mai temperate decat cele din sectorul energetic, cea mai mare crestere fiind consemanta de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 4,8%. In top au urmat cresterile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), cu 4,5% fiecare si SIF Moldova (SIF2), cu 1,4%. Cel mai mic avans a fost inregistrat de actiunile SIF Oltenia (SIF5), de 0,6%.
De asemenea si societatile bancare au inregistrat in mare parte evolutii pozitive. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au marcat cea mai mare crestere dintre societatile de profil din piata, de 5,6%, urcand astfel la pretul de 0,66 lei/actiune. Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au urcat cu 4%, in timp ce titlurile BRD au consemnat un avans de 3,3%. La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 0,3% fata de referinta, pana la pretul de 33 lei/actiune.
"Constatam ca nu mai sunt vanzatori in piata care sunt dispusi sa iasa la orice pret si fara un vanzator foarte mare, care sa preseze piata din nevoia de lichiditate, ne putem astepta la o stabilizare a pietei. De asemenea observam ca nu mai avem vanzari agresive si ca piata a inceput sa evolueze fara panica si oarecum manifesta rezistenta la stirile externe. Toate acestea si anuntul unor dividende venite din partea unor societati ca BRD, BCR sau chiar pe SIF-uri ar putea duce piata locala intr-o conjunctura favorabila", a incheiat Chisu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO