Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex, companie cu o explozie de 43% a acţiunilor doar în ultima săptămână, convoacă acţionarii pentru a plăti dividende: 74,2 milioane de lei. Ştefan Vuza, acţionarul prinipal, ia 85% din această sumă

Chimcomplex, companie cu o explozie de 43% a acţiunilor...

Autor: Tibi Oprea

04.10.2021, 18:21 2655

Consiliul de Administraţie al Chimcomplex (simbol bursier CHOB), cel mai mare combinat de produse chimice din România, cu două platforme la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a aprobat în data de 30 septembrie convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor în data de 09/10 noiembrie 2021 pentru aprobarea situaţiilor financiare la 30 iunie 2021, respectiv pentru aprobarea repartizării sumei de 74,2 mil. lei brut cu titlu de dividende interimare, potrivit unui raport publicat la BVB.

Suma dividendelor semestriale se va regulariza după aprobarea situaţiei financiare anuale a societăţii, menţionează compania.

În ultima săptămână, acţiunile au plus 43%, pe un rulaj de 3,5 mil. lei, iar de la începutul anului 2021 acestea au urcat cu 613%, pe tranzacţii de 13,8 mil. lei, potrivit datelor BVB.

Compania are o capitalizare de 3,92 mld. lei şi este controlată indirect în proporţie de 85,35% de Ştefan Vuza prin CRC Alchemy Holding, cu sediul în Amsterdam, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine aproape 9% din capitalul social, arată datele BVB.

Chimcomplex a încheiat primul semestru din 2021 cu afaceri de 1,1 miliarde de lei (233 mil. euro), dublu faţă de perioada similară din 2020, şi un profit de 283 mil. lei, faţă de pierderi de 27 mil. lei în S1/2020, potrivit raportului financiar semestrial.

Ştefan Vuza a scris recent pe contul său de pe platforma de LikedIn că vrea să acceseze o finanţare de 2,5 mld. lei pentru dezvoltarea unor investiţii în Chimcomplex.

„Am curajul de a mă împrumuta cu 2,5 miliarde pentru ceea ce va fi cea mai mare investiţie din chimia României din ultimii 30 de ani. Nu mă limitez la a vedea doar riscurile, ştiindu-se că în aceste timpuri tot mediul petrochimiei navighează în ape tulburi. Ştiu însă că în ape tulburi se pescuiesc peştii cei mai mari. Desigur că tot din piaţa internaţională mă voi împrumuta, pentru că România nu are o piaţă financiară atât de matură. Dar este totuşi o piaţă foarte bună, iar antreprenorii trebuie să îndrăznească pentru că acum ca niciodată sunt bani mulţi în piaţă“, a scris omul de afaceri pe LinkedIn.

Născut la Iaşi pe 15 septembrie 1969, omul de afaceri Ştefan Vuza - acţionar majoritar indirect al combinatului chimic Chimcomplex, ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari 100 de deţinători de acţiuni de la bursa de la Bucureşti, respectiv în proiectul ZF Indexul milionarilor de la bursă, cu o avere, dată prin investiţia la Chimcomplex, de circa 2,6 mld. lei (530 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO