Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex Borzeşti, raliu de 23% la Bursa de la Bucureşti la o capitalizare de 800 mil. lei pe fondul rezultatelor financiare anunţate joi

Chimcomplex Borzeşti, raliu de 23% la Bursa de la...

Autor: Tibi Oprea

02.04.2021, 16:57 1945

Acţiunile Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CHOB), companie care deţine platformele Oltchim (Vâlcea) şi Borzeşti, se apreciau vineri după amiază cu 23,3%, pe fondul unor tranzacţii de 59.730 de lei, emitentul ajungând la peste 820 de milioane de lei capitalizare, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

Avansul acţiunilor din sesiunea de vineri vine ca urmare a rezultatelor financiare aferente anului 2020 pe care compania le-a raportat cu o şedinţă în urmă, respectiv profit net de circa 95 mil. lei şi o EBITDA de 257 mil. lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri.

Este pentru a treia sesiune la rând când acţiunile Chimcomplex Borzeşti înregistrează un raliu, în contextul în care joi, 1 aprilie, au urcat cu 18,7% pe tranzacţii de 99.000 de lei, iar vineri, 2 aprilie, s-au apreciat cu 15,1%, pe rulaj de 79.300 de lei, arată datele agregate de ZF. În total, în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, acţiunile CHOB au un avans de aproape 62%, potrivit calculelor realizate de ZF.

„Chimcomplex şi-a atins toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acţiuni decisive şi am demonstrat multă rezistenţă. În acelaşi timp ne-am concentrat atenţia pe încurajarea angajaţilor, focus pe nevoile clienţilor şi sprijin pentru comunităţile noastre. Am închis anul cu un bilanţ mai puternic, gata să ne accelereze strategia şi să realizăm planuri îndrăzneţe de viitor,” a declarat Tivadar Runtag, CEO al Chimcomplex, într-un comunicat publicat la bursă.

Spre comparaţie, compania a încheiat şedinţa de joi la 687 mil. lei capitalizare, ceea ce înseamnă că vineri compania a urcat cu aproximativ 136 mil. lei, arată calculele ZF.

Rezultatele din 2020 şi evoluţia previzionată pentru anul 2021 a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacţia Oltchim la 110 mil. euro. În decembrie 2018, compania a contractat de pe piaţa financiară londoneză un împrumut de 164 mil. euro, ceea ce înseamnă că în doi ani a rambursat către finanţatori credite în valoare de 54 mil. euro din soldul initial.

Chimcomplex asigură atât biocide pentru limitarea transmiterii COVID-19, cât şi produse necesare producţiei apei potabile şi tratării apelor uzate, pentru România şi pentru ţările din regiune: Bulgaria, Grecia, Ungaria şi Moldova.

Planurile pentru 2021 vizează venituri din exploatare de peste 1,6 mld. lei, care vor permite companiei obţinerea unui rezultat cu EBITDA de peste 67 mil. euro (peste 330 mil. lei).

De la începutul anului, acţiunile CHOB înregistrează o creştere de 47,5%, pe fondul unor tranzacţii de 382 mil. lei.

Compania este controlată în proporţie de 87,8% de CRC Alchemy Holding, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deţine 9,2% din capitalul social, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO