Burse - Fonduri mutuale

CEZ a evaluat ofertele de achiziţie a activelor din România şi confirmă că discută cu investitorul care a acordat cel mai bun preţ

CEZ a evaluat ofertele de achiziţie a activelor din...

Autor: Liviu Popescu

11.08.2020, 15:23 1343

CEZ, grup ceh de energie listat la bursa de la Praga, scrie în raportul aferent rezultatelor financiare semestriale, publicat pe 11 august pe site-ul companiei, că a evaluat ofertele transmise de investitori pentru operaţiunile din România şi că în prezent are negocieri cu cel care a depus cea mai bună ofertă.

“Pe 25 iunie CEZ a primit ofertele pentru activele din România. În principal companiile de distribuţie şi de vânzare şi Fântânele şi centralele eoliene de la Cogeleac sunt subiectul vânzării. Ofertele au fost evaluate şi negocierile sunt în curs de desfăşurare cu cel care a depus cel mai avantajos preţ”, scriu reprezentanţii CEZ într-un raportul aferent rezultatelor financiare semestriale.

Săptămâna trecută ZF a scris că Cehii de la CEZ discută în exclusivitate cu australienii de la Macquarie vânzarea operaţiunilor din România. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) administrează 129 de miliarde de dolari sub formă de active, din care cea mai mare parte sunt investite în proiecte de infrastructură, potrivit prezentării disponibile pe site.

Astfel 75% din activele MIRA sunt investite în infrastructură, urmată de imobiliar cu 15%, regenerabile cu 9% şi agricultură cu 1%. Ca zonă geografică, 49% din active sunt investite în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. MIRA investeşte în 33 de ţări, potrivit datelor de pe site-ul propriu.

CEZ vinde operaţiunile din România pentru a se concentra pe dezvoltare în Cehia. La începutul lunii iunie, Electrica (EL), companie la care statul are 48,8% a anunţat că intenţionează ca în consorţiu cu Hidroelectrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) să achiziţioneze active ale CEZ România.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa românească din 2005, când au preluat distribuţia de energie electrică Electrica Oltenia SA.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Cele 240 de turbine eoliene deţinute de grupul CEZ au fost puse în funcţiune la sfârşitul anului 2012, la patru ani de la debutul lucrărilor.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO