Burse - Fonduri mutuale

Ceramica Iasi: Cu banii din majorare crestem capacitatea de productie cu 65%

Ceramica Iasi: Cu banii din majorare crestem capacitatea de productie cu 65%

Iulian Mangalagiu, director general al Ceramica Iasi

25.10.2007, 18:37 167

Producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE), recent achizitionat de fondul de investitii american Advent, isi propune sa investeasca cea mai mare parte a fondurilor atrase prin majorarea de capital, de circa 15 mil. euro, in cresterea capacitatii de productie cu circa 65%.
In plus, conducerea companiei se gandeste sa mai stranga alte resurse financiare, cel mai probabil prin imprumuturi la banci, pentru a-si dubla capacitatea de productie.
"Bancile ne asteapta cu bratele deschise. Vrem sa crestem capacitatea de productie in medie cu 25-30% pe an, insa rezultatele primului val de investitii nu se vor vedea anul viitor, pentru ca finalizarea lor dureaza circa un an de zile", a declarat Bruno Negoita, presedintele Ceramica Iasi.
Producatorul de materiale de constructii produce in prezent 500 de tone de blocuri ceramice pe zi, echivalentul a 80.000 de metri cubi pe an si 6 milioane de bucati de tigla.
Advent si-a propus sa devina lider pe piata placilor ceramice din Romania, Ceramica Iasi, singurul producator de acest gen detinut de fond, avand in prezent o cota de piata de 5-10%, potrivit conducerii companiei.
Fondul de investitii trebuie sa aduca circa 10 mil. euro in cadrul operatiunii de majorare a capitalului aflata in curs de derulare prin care conducerea societatii spera sa atraga 15 mil. euro (48,9 mil. lei). Actionarii inscrisi la data de inregistrare pot subscrie la o actiune detinuta anterior 6 noi titluri, la un pret egal cu valoarea nominala, de 0,5 lei/actiune.
Schimbarea actionarului majoritar a fost urmata si de modificarea echipei de management a Ceramica, Advent recrutand pentru compania ieseana manageri de la companii de top din Romania, precum Petrom sau Lafarge.
"Echipa de management a fost schimbata, insa, in ceea ce priveste personalul, acesta nu va fi restructurat. Ba din contra, de la numirea noastra in conducere, la inceputul lui septembrie, am angajat inca 50 de oameni si avem in prezent circa 400 de salariati", spune Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi. Mangalagiu a ocupat anterior pozitia de director al diviziei de adezivi a Henkel Romania.
Presedintele Ceramica a precizat ca suprafetele de teren de care compania dispune in acest moment sunt suficiente pentru a dezvolta o noua linie de productie a blocurilor ceramice, astfel ca nu vor fi necesare investitii si pe acest segment.
Peste 80% din cele 15 mil. euro care urmeaza sa fie atrase prin majorare vor merge catre extinderea capacitatii de productie, iar restul in punerea la punct a sistemului de transport, celui de depozitare, a sistemului informatic, in servicii si restructurarea proceselor interne ale intreprinderii.
"Pentru acest an asteptam o cifra de afaceri de 14 mil. euro, pe care speram s-o depasim, aceasta depinzand si de conditiile meteo din perioada urmatoare", spune Mangalagiu.
Nivelul de afaceri prognozat pentru acest an se situeaza cu 35% peste cel realizat anul trecut, de 10,3 mil. euro.
In ceea ce priveste profitul, conducerea companiei a precizat ca acesta va fi influentat semnificativ de investitiile care se vor derula pe final de an, nivelul acestuia fiind inca necunoscut.
Inainte de preluare, Ceramica estima un profit net de 3,1 mil. euro (10,7 mil. lei), aproape dublu fata de cel consemnat anul trecut.
Compania exporta in Moldova si Ucraina, insa cota la export este una infima, datorita faptului ca nici cererea de pe piata interna nu este satisfacuta, spune Iulian Mangalagiu.
Cifra de afaceri a Ceramica a urcat in primele sase luni cu 35,6%, comparativ cu perioada similara din 2006, pana la 21,7 mil. lei (6,5 mil. euro). Pofitul net al firmei s-a dublat in aceeasi perioada, ajungand la 6,4 mil. lei (1,94 mil. euro).
Advent mai detine in Romania producatorul de lacuri si vopsele d?fa Deutek, pe care l-a preluat in 2005 de la grupul german Meffert, printr-o tranzactie in valoare de 18 mil. euro.
In luna iulie a acestui an, fondul de investitii american a preluat un pachet de actiuni de 65% din capitalul Ceramica Iasi, de la fosta Asociatie a Salariatilor (PAS), pentru care a platit 22,3 milioane de euro.
Potrivit conducerii Ceramica, Advent va pastra compania pe Bursa, in prezent titlurile producatorului de materiale fiind printre cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ.
Actiunile Ceramica Iasi au fost ieri tranzactionate la inchidere la pretul de 3,31 lei/actiune. La acest nivel, valoarea de piata a companiei este de 111 mil. euro, luand in calcul si noile titluri emise prin majorarea de capital.

Advent a adus o noua echipa de management
Presedinte: Bruno Negoita - actualul director general al dufa Deutek
Director general: Iulian Mangalagiu - fost director al diviziei de adezivi din cadrul Henkel Romania
Director financiar: Radu Ignatescu - fost director de adminstratie in cadrul diviziei Business Administration a Petrom
Director operational: Corneliu Fecioru - fost director de achizitii si logistica si export din cadrul Lafarge Romania
Director de vanzari: Adrian Minzat - fost director
de vanzari al Rigips Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO