Burse - Fonduri mutuale

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai Bursei şi cei mai mari creditori ai statului român, au ajuns la active record de 84,4 mld. lei la S1/2021, plus 28% într-un an. Tabloul complet al deţinerilor

Andreea Pipernea, CEO, NN Pensii şi vicepreşedinte, APAPR: Creşterea activelor este îmbucurătoare şi, mai departe, miza este ca această creştere să accelereze, mai ales că ponderea activelor sistemului privat de pensii în PIB este încă destul de redusă în România, de 8%, comparativ cu media de 50% în ţările membre OCDE.

Autor: Liviu Popescu

21.07.2021, 20:20 1029

53 mld. lei în titluri de stat şi 21 mld. lei în acţiuni Cea mai mare parte a investiţiei în acţiuni, la Bursa de la Bucureşti NN Pensii, cel mai mare fond Pilon cu 35% cotă de piaţă l Urmează AZT Viitorul Tău (22%) şi Metropolitan Life (14%).

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti cu deţineri semni­ficative la companii listate, fiind în acelaşi timp şi principalii creditori ai statului român, au încheiat luna iunie din 2021 cu active record de 84,4 miliarde de lei, în creştere cu 18,5 mld. lei faţă de aceeaşi lună din 2020.

Astfel, fondurile de pensii private, la care câteva milioane de salariaţi români contribuie în medie cu 750 mil. lei în fiecare lună prin transferul a 3,75% din venitul brut lunar, şi-au majorat cu 28% activele din iunie 2020 încoace, evoluţie determinată de intrările noi de bani şi de aprecierile cotaţiilor din portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO