Burse - Fonduri mutuale

Cel mai prost trimestru din ultimii opt ani pentru Bursa si fonduri mutuale

Cel mai prost trimestru din ultimii opt ani pentru Bursa si fonduri mutuale
02.04.2008, 18:16 23

Bursa a avut parte de cel mai prost inceput de an din aproape intreaga istorie, indicele general al pietei, BET-C, suferind o cadere de 25,5%, cea mai puternica scadere trimestriala inregistrata in ultimii opt ani si jumatate.
Scaderile de pe Bursa au tras in jos si fondurile cu plasamente in actiuni, care au raportat la randul lor cele mai proaste randamente trimestriale din istoria de peste zece ani a acestei industrii.
Nimeni nu s-a asteptat la aceasta evolutie, previziunile brokerilor si administratorilor de fonduri fiind, in general, optimiste la inceputul anului. Pe Bursa, pierderile au ajuns pana la 60% pe actiunile Impact, iar cea mai mare pierdere adusa de un fond mutual a fost de 30%, pe fondul de actiuni Raiffeisen Romania Actiuni.
Brokerii si administratorii de fonduri sustin ca principalii factori care au condus la corectiile puternice de pe Bursa din primele trei luni ale anului a fost criza financiara de pe piata mondiala, care a determinat iesiri masive de capital strain de pe pietele emergente, dublata de dezechilibrele macroeconomice care nu au fost pe placul investitorilor straini.
"Pe langa factorii, sa-i spunem comuni, care au condus la evolutiile negative de pe burse, respectiv criza sectorului financiar rezultata din criza subprime si mai departe a intregului sector financiar nu numai american, au mai fost si factori specifici precum dezechilibrele macroeconomice. Asta transpusa in Bursa noastra, care este una inca fara adancime, a condus la iesirile de capital sau reduceri de pozitii de pe piata", spune Daniel Pocorea, directorul general adjunct al societatii de brokeraj BRD Securities.
Scaderea generalizata a afectat cel mai puternic companiile lichide de pe Bursa, respectiv SIF-urile, care au pierdut in medie peste 30%, dar si actiunile companiilor farmaceutice, care au avut pierderi de pana la 50% in cazul Biofarm. Fondurile mutuale, care investesc preponderent in actiuni lichide, au fost si ele lovite din plin. "In istoria fondurilor mutuale nu a mai fost inregistrat un prim trimestru asa de prost ca acesta pe care tocmai l-am incheiat. Privind in urma, cred ca luna februarie a fost cea mai dificila pentru fondurile deschise de investitii", a declarat Serban Nacsu, vicepresedintele societatii Target Asset Management.
"Dupa o crestere peste asteptari a pietei, acum avem parte de reversul medaliei. Investitorii de pe Bursa reactioneaza emotional, nu mai iau in calcul analizele fundamentale", sustine Daniel Stifter, director general la societatea EFG Mutual Funds Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO