Burse - Fonduri mutuale

Cel mai prost an pentru brokeri: Fara activitate, firmele de brokeraj au inchis jumatate din agentii

Cel mai prost an pentru brokeri: Fara activitate, firmele de brokeraj au inchis jumatate din agentii

Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focsani, a inchis din 2008 circa 24 de agentii. El spune ca brokerii au acum un numar mult mai mic de clienti decat in urma cu cativa ani

17.01.2010, 23:20 30

Societatile de brokeraj si-au redus aproape la jumatate numarulde agentii si sucursale anul trecut pana la un total de 171, incontextul scaderii valorii tranzactiilor de pe Bursa la cel mai micnivel din ultimii cinci ani.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a fost anultrecut de circa 1,34 mld. euro, incluzand piata RASDAQ, in scaderecu 43% fata de 2008, desi piata a fost aproape zece luni pecrestere, iar veniturile brokerilor s-au contractat si mai mult dincauza ca acestia au redus si comisioanele percepute clientilor.Comparativ cu 2007, valoarea tranzactiilor a scazut de patru ori,astfel ca firmele de brokeraj au fost nevoite sa renunte lainvestitiile in extindere realizate in anii trecuti si sa-siredimensioneze retelele si numarul de angajati pentru a compensascaderea veniturilor.
Peste 70 de societati de brokeraj activau pe piata locala decapital la finele anului trecut, cu un total de 171 de agentii sisucursale, mai putin cu 141 de unitati fata de finele anuluiprecedent, potrivit informatiilor furnizate de Comisia Nationala aValorilor Mobiliare.
"Piata locala este in continuare prea mica pentru cate societati debrokeraj exista in prezent, avand in vedere ca primii zece brokerilocali intermediaza mai mult de jumatate din volumeletranzactionate. Cred ca 20 sau 25 de societati de brokeraj este unnumar suficient pentru situatia actuala a pietei de capital, dar sipentru a contribui la dezvoltarea ulterioara", a spus AdrianCaramiha, fost director general adjunct la societatea Broker Clujcare s-a retras in 2008 din piata de brokeraj.
Reducerea numarului de agentii si sucursale a reprezentat pentrucasele de brokeraj o solutie de reducere a costurilor in conditiilescaderii volumului de activitate. Pentru sucursala unei societatide brokeraj lucreaza in medie trei sau patru brokeri, cu un maximde opt agenti de servicii financiare.
"Pentru a va face o idee despre cat castiga o societate de brokerajin aceasta perioada, luati rulajul de pe Bursa, care nu trece de 2milioane de euro, si impartiti la 1 sau 2 procente, cat ecomisionul de tranzactionare, si mai apoi la 70, cat este numarulsocietatilor de brokeraj din piata", a explicat Lucian Isac,directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.
Numarul brokerilor a scazut anul trecut cu peste 300, pana laaproape 1.200. In primii ani de activitate a pietei de capital(1995-1997) numarul brokerilor a fost foarte mare, ajungand pana la7.300. Atunci, cea mai mare parte a activitatii unui agentpresupunea preluarea ordinelor de vanzare a certificatelor deactionar din cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM).
"Daca in anii nouazeci, brokerii nu faceau decat sa preiacupoanele, acum piata serviciilor de brokeraj nu se mai adreseazaunei mase atat de largi de clienti, cat unui numar mult mairestrans de clienti", a continuat Isac.
Privind in urma cu doi ani, reducerea numarului de brokeri estemult sub scaderea inregistrata de conturile active detranzactionare.
Astfel, in 2007, cand cotatiile actiunile atingeau maximele, laBursa erau active pana la peste 190.000 de conturi de vanzare sipeste 10.000 de conturi de cumparare, numarul total al brokerilorridicandu-se la aproape 1.600. In 2009, insa, numarul conturilor decumparare/vanzare active la Bursa nu a depasit 10.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO