Burse - Fonduri mutuale

Cel mai profitabil fond mutual a adus de două ori mai mulţi bani decât dobânda la bancă

Cel mai profitabil fond mutual a adus de două ori mai mulţi bani decât dobânda la bancă

Bilanţul fondurilor mutuale: Fondurile de obligaţiuni au fost pe val în 2011 şi la un pas de a-i detrona pe giganţii monetari

Autor: Roxana Pricop

21.12.2011, 10:04 2691

Cele peste 60 de fonduri mutuale active pe piaţa locală au ajuns în prezent la active de 6,748 de miliarde de lei, înregistrând astfel o creştere de 23% faţă de începutul anului. Ritmul de creştere al activelor din acest an este de aproape trei ori mai mic decât avansul record de 63% din 2010.

Numărul de investitori a crescut cu 11.956, până la un total de 233.818 clienţi la 20 decembrie, potrivit datelor colectate de ZF de la administratorii de fonduri. În 2010, fondurile mutuale au atras peste 57.400 de noi investitori, însă anul trecut pieţele financiare erau departe de starea de încordare în care au fost pe parcursul acestui an, cauzată de situaţia incertă a Greciei, dar şi de îngrijo­rările cu privire la viitorul zonei euro.

Monetarele au predat ştafeta obligaţiunilor

Atât creşterea de active, cât şi numărul de noi investitori s-au datorat fondurilor mutuale cu profil conservator, care investesc în depozite bancare, titluri de stat şi obligaţiuni, situaţie similară anilor anteriori. Spre deosebire de anii trecuţi însă, în acest an fondurile de obligaţiuni au înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere a activelor, de 54%, până la un total de 1,472 miliarde de lei şi au atras cei mai mulţi investitori, respectiv 9.159, şi au ajuns la un total de 45.315 investitori. Fondurile monetare, în anii trecuţi performeri absoluţi ai industriei, şi-au diminuat vizibil ritmul de creştere, la doar 17% în 2011 faţă de un plus de 70% în 2010. Fondurile monetare au atras doar 3.114 investitori în condiţiile în care în 2010 şi-au adjudecat peste 40.000 de noi clienţi. În fondurile monetare, cea mai bine reprezentată categorie de fonduri mutuale de pe piaţa locală, investesc în prezent 113.072 de investitori cu o avere de 3,578 miliarde de lei.

Fondurile denominate în euro, care investesc tot în instrumente monetare, au continuat să performeze şi în 2011, reuşind să îşi crească cu 35% activele până la un total de 1,3 miliarde de lei, şi să atragă 2.500 de noi clienţi până la un total de 12.265 de investitori. La extrema opusă a clasamentului se află fondurile diversificate şi fondurile de acţiuni, care se pregătesc să încheie anul cu active în scădere şi cu clienţi mai puţini. Scăderea activelor a fost cauzată atât de retragerile făcute de investitori, care şi-au pus la adăpost economiile de corecţiile de pe bursă, cât şi de deprecierea în valoare a acţiunilor ca urmare a scăderilor bursiere. Astfel din fondurile de acţiuni au plecat 265 de investitori şi au mai rămas 12.053, în timp ce din fondurile diversificate, care investesc într-o pondere mai redusă în acţiuni, au plecat 1.576 de investitori şi au mai rămas 51.113. Activele fondurilor de acţiuni s-au contractat cu 25,6% până la 167,3 milioane de lei, în timp ce fondurile diversificate au în prezent active de 232,2 milioane de lei, în scădere cu 21% faţă de începutul anului.

Fondurile de obligaţiuni n-au fost doar atractive, ci şi profitabile

Tot fondurile conservatoare au fost şi cele mai profitabile în 2011 şi au adus cele mai mari randamente de până la 13,8% pentru investitori. Nici nu putea să fie altfel în condiţiile în care bursele europene au înregistrat scăderi abrupte în această vară sub impactul retrogradării ratingului SUA, dar şi din cauza încercărilor euşuate ale liderilor europeni de a convinge investitorii că au găsit o soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane. Scăderile de pe burse au continuat şi în această toamnă, astfel că în prezent principalii indici ai burselor din Europa afişează scăderi şi de până la 38% faţă de începutul anului. La Bucureşti indicele BET a pierdut aproape 19%, la Viena indicele ATX a pierdut 38%, la Paris indicele CAC 40 a pierdut 21%, la Frankfurt indicele DAX a pierdut 18% faţă de începutul anului, la Londra indicele FTSE a scăzut cu 9% în acest an.

Fondul de obligaţiuni OTP Obligaţiuni, administrat de societatea OTP Asset Management, este performerul anului 2011, cu un randament de 13,8% în intervalul cuprins între 20 decembrie 2011 şi 31 decembrie 2010. Strategia din spatele acestui randament a fost pariul pe acţiuni în primele luni din acest an, când bursa de la Bucureşti a înregistrat creşteri, pentru ca din luna mai administratorii fondului să decidă transformarea fondului dintr-un fond diversificat într-un fond de obligaţiuni, fapt ce a presupus vânzarea tuturor acţiunilor din portofoliu înainte de a începe corecţiile pe bursă. Astfel, investind în obligaţiuni începând din al doilea trimestru al anului, fondul şi-a conservat randamentul ridicat înregistrat din investiţia în acţiuni de la începutul anului, în timp ce restul fondurilor diversificate au fost afectate din plin de scăderile de pe bursă şi afişează în prezent randamente negative.

Pe locul secund în topul celor mai performante fonduri mutuale se situează alte două fonduri de obligaţiuni: BCR Obligaţiuni cu un randament de 7,47% şi Certinvest Obligaţiuni cu un avans de 7,21%. La extrema opusă a topului se află fondurile de acţiuni. BT Index Austria ATX, denominat în euro, a pierdut peste 33% în acest an, în timp ce fondul Active Dinamic a înregistrat o pierdere de 30,65%. Fondul BT investeşte în acţiunile companiilor din structura indicelui bursier ATX, principala referinţă a Bursei de la Viena, în timp ce Active Dinamic investeşte în acţiuni ale companiilor listate la Bucureşti, puţin lichide. În 2010, cel mai performant fond mutual a fost un fond de acţiuni, Omninvest, cu un randament anual de 18,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO