Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond de acţiuni a mutat miza de pe FP pe Banca Transilvania

Cel mai mare fond de acţiuni a mutat miza de pe FP pe...

Autor: Roxana Pricop

27.01.2015, 00:03 1970

Fondul de acţiuni ING Romanian Equity, cu active de 420 milioane de lei, şi-a crescut ex­pu­nerea pe acţiunile Banca Transilvania (TLV) care au de­venit astfel cea mai mare investiţie din portofoliu, cu o pondere 9,96% din active, poziţie ocupată anterior de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), potrivit raportului cu situaţia activelor la 31 decembrie 2014 emis de administrator.

ING Romanian Equity, înregistrat în Luxemburg şi administrat local, este cel mai mare fond de acţiuni cu investiţii pe bursa de la Bucureşti. Din activele de 420 milioane de lei, peste 60% sunt plasate în acţiuni româneşti, iar restul în acţiuni tranzacţionate pe bursele din Polonia şi Cehia.

Acţiunile Banca Transilvania au cres­cut cu 6% în acest an după ce anul tre­cut au avansat cu 30% susţinute de ac­hiziţiile făcute de SIF-uri şi de re­zul­ta­tele financiare bune. Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis anul cu o scădere de 3% după ce în 2014 au raportat o creştere de 7,5%, alimentată de distribuţiile de numerar, vânzări de active şi de programele de răscumpărări.

A doua cea mai mare investiţie a fon­dului erau la finalul anului trecut ac­ţiu­nile Romgaz (SNG), cu o pondere de 9,36% din active, urmate de acţiunile FP, cu o pondere de 9,19%. Fondul mai avea investiţii în ac­ţiu­nile OMV Petrom (SNP) – 7,85% din ac­tive şi în acţiunile BRD SocGen – 4,8% din active. În 2014, fondul a mar­cat un randament de 4,31%, în condiţiile în care câştigurile din acţiunile ro­mâ­neş­ti au fost trase în jos de evoluţia mai slabă a burselor din Polonia, Austria şi Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO