Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare broker de pe bursă are de acum capital românesc: Am investit bani. Noi credem în potenţialul pieţei româneşti de capital

Cel mai mare broker de pe bursă, cu acţionariat autohton: Este necesară modernizarea pieţei de capital

Bogdan Juravle, noul director general al Swiss Capital: Vom fi adepţii modernizării pieţei de capital şi considerăm că România are un potenţial imens nevalorificat. Vom optimiza mixul între clienţii instituţionali şi cei de retail prin introducerea de noi produse. Vom avea în curând o platformă nouă pentru tranzacţionare on-line la Bucureşti, iar tranzacţionarea pe pieţele externe o vom face deocamdată doar clasic prin telefon. Desen Romeo Răileanu

Autor: Adrian Cojocar

30.09.2011, 00:07 2942

KBC Securities, cea mai mare firmă de brokeraj de pe bursa locală, deţinută anterior de belgienii de la KBC, a ajuns în prezent să fie controlată de Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, fiecare având o participaţie de 47,5% din capital, potrivit CNVM, care a autorizat recent schimbările din structura acţionariatului societăţii de brokeraj.

"Este o investiţie semnificativă pentru noi în brokeraj şi suntem direct interesaţi în dezvoltarea pieţei de capital din România. Vom fi adepţii modernizării pieţei de capital şi considerăm că România are un potenţial imens nevalorificat", a declarat Bogdan Juravle, noul director general al Swiss Capital (fosta KBC Securities), care anterior a coordonat echipa de brokeri a societăţii.

Arbitrul pieţei a aprobat şi noua denumire a societăţii, Swiss Capital, vechea denumire a firmei de brokeraj pe care o avea înainte de venirea belgienilor. Ieşirea grupului KBC din acţionariatul firmei de intermediere vine în contextul în care aceştia şi-au vândut majoritatea operaţiunilor din România. Ei au preluat firma Swiss Capital în decembrie 2006 de la fondatorul companiei, Sorin Apostol.

La începutul anului 2007 belgienii l-au atras în echipă şi pe Bogdan Juravle, unul dintre cei mai puternici brokeri de pe piaţa locală, care anterior fusese şeful departamentului de tranzacţionare al ING. După această mişcare firma de brokeraj a urcat rapid în topul intermediarilor în ultimii cinci ani, ocupând aproape constant poziţia de lider.

"Am pornit pe un nou drum pentru noi, dar vom păstra acelaşi profil al afacerii. Vom optimiza mixul între clienţii instituţionali şi cei de retail prin introducerea de noi produse. Vom avea în curând o platformă nouă pentru tranzacţionare on-line la Bucureşti, iar tranzacţionarea pe pieţele externe o vom face deocamdată doar clasic prin telefon. Investitorilor instituţionali le vom oferi în continuare analiză şi servicii dedicate. Investim în continuare în business să-l păstrăm la standarde ridicate şi să ne păstrăm poziţia de lider pe piaţa de brokeraj din România", a mai spus Bogdan Juravle.

Conducerea Swiss Capital va fi asigurată în continuare de Bogdan Juravle şi Olimpiu Blăjuţ, care-i vor înlocui pe Sorin Apostol şi pe belgianca Charlotte Van Den Abbeele.

Sorin Apostol a preluat în schimb func­ţia de preşedinte al societăţii de brokeraj, iar din Consiliul de Administraţie mai fac parte Bogdan Juravle, Mircea Ştefan Solovăstru şi Mariana Magdalena Bergec. Firma de brokeraj s-a înscris în lupta pentru intermedierea ofertei de listare a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica pe bursă, în consorţiu cu BCR şi Intercapital Invest. Câştigătorul urmează să fie anunţat la mijlocul lunii octombrie.

În primele opt luni ale acestui an KBC Securities a intermediat tranzacţii în valoare de 3,9 mld. lei (peste 900 mil. euro), având o cotă de piaţă de circa 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO